Нямам сили, каза папата и рече: Сбогом!

Свят

11-02-2013, 14:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Светът изненадан: Папата се оттегля!

Последният оттеглил се папа е преди 6 века, през 1415 година

Папа Бенедикт XVI съобщи, че ще се оттегли от поста си на 28 февруари поради липса на сили и възможности да управлява Римокатолическата църква.

"В днешния свят, предмет на толкова много резки промени и разтърсван от въпроси от дълбоко значение за живота на вярата, за да пазя делото на Свети Петър и проповядвам Божията истина са необходими както сила на ума, така и на тялото. Но това са все сили, които през последните няколко месеца се влошиха до степен, която ме кара да призная неспособността си да изпълнявам адекватно поверената ми служба", обяви 85-годишният първосвещеник.

"По тази причина, бидейки напълно наясно със сериозността на това си решение, с пълна свобода обявявам, че се отказвам от постовете Епископ на Рим, наследник на Свети Петър, поверени ми от кардиналите на 19 април 2005 г. - на 28 февруари 2013, в 20:00 часа. Светият престол ще бъде овакантен, а конклавът ще избере нов върховен първосвещеник", заяви папата.

"Скъпи братя, благодаря Ви най-искрено за цялата любов и работа, с която сте ме подкрепяли по време на моята служба, и моля за прошка за всички мои слабости. Сега нека се доверим на светата Църква, да се грижи за нашия върховен Пастир, нашият Исус Христос, и умоляваме неговата майка Мария да помогне на нашите бащи кардинали с майчинската си грижи да се избере нов върховен първосвещеник. От своя страна бих искал да служа предано на Светата Божия църква и в бъдеще посредством живот, отдаден на молитва", заяви папата, който застана начело на Римокатолическата църква на 19 април 2005, когато наследи Йоан Павел ІІ.

Последният глава на Римокатолическата цръква, който се е отказал от поста си, е папа Григорий ХІІ. Това е станало през 1415 г. като решението му имало за цел да сложи край на Великата западна схизма.

Очакванията сега са новият папа да бъде избран преди Великден.

Конклавът на кардиналите, който ще го избере, ще се събере през март 2013, съобщи телевизия "Раи Нюз 24".

Оттеглилият се Бенедикт XVІ е роден на 16 април 1927 в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия под името Йозеф Ратцингер.

След войната се записва в Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан" и през 1951 го завършва със специалност "Теология и Философия".

Същата година на 21 юни е ръкоположен заедно с брат му Георг Ратцингер за свещеник в Freisinger Dom лично от архиепископа на Мюнхен и Фрайзинг кардинал фон Фаулхабер.

През март 1977 е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI.

На 25 ноември 1981 папа Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, най-старата и важна конгрегация на Ватикана, пряк наследник на Светата Инквизиция.

След смъртта на папа Йоан Павел II, кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му, на по-късно, на втория ден от Конклава, бе избран за негов наследник.