Светът изненадан: Папата се оттегля!

Свят

11-02-2013, 13:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не можел вече да се справя, тъй като бил в напреднала възраст

Папа Бенедикт XVI съобщи, че се оттегля от поста си на 28 февруари в реч на латински по време на консисторията във Ватикана, съобщи за АФП говорителят на Светия престол.

Последният оттеглил се папа е Грегорий XII през 1415 г.

"Папата обяви, че ще се откаже от поста си в 19:00 часа по Гринуич на 28 февруари. Тогава ще започне периодът "овакантено място", уточни отец Федерико Ломбарди.

По думите му папата вече нямал сили да управлява църквата заради напредналата си възраст - 86 години.

Припомняме, че през април 2005 г. той встъпи в длъжност начело на Римокатолическата църква, като зае мястото на починалия папа Йоан Павел II.

За оттеглянето на папата се заговори през май миналата година, след като Ватикана бе замесена в грандиозен корупционен скандал, при който бе арестуван главният иконом на Бенедикт ХVІ .

Тогава говорителят на папата се опита да разсее слуховете, че тронът във Ватикана ще остане вакантен. 

Фредерико Ломбарди определи хипотезите за папската оставка като "неоснователни творения на някои журналисти, които нямат връзка с реалността". 

Скандалът обаче е повече от смущаващ, защото разкри документи за корупция и лошо управление на огромни финансови ресурси на католическата църква. 

Неприятностите за Бенедикт ХVІ започнаха още през януари 2012 г., когато италианска телевизия разкри, че висш духовник е бил принудително преместен от поста си, тъй като се оплакал от нередности в договорите, сключвани от божиите служители с частни фирми.