Зетят на Ветко Арабаджиев се предаде

Животът

07-02-2013, 09:30

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Готвят белезници за зетя на Ветко Арабаджиев

Стайко Стайков бе свързан с операция "Захарно петле", заподозрян е в източване на 2,5 млн. лева от ДДС

Синът на бизнесмена Миню Стайков - Стайко, се е предал. Това съобщи БТА, позовавайки се на разследващите органи. Той сам е отишъл в спецпрокуратурата с адвоката си. Очаква се в петък спецсъдът да гледа мярката му. Стайков - младши е зет на пловдивския бизнесмен Ветко Арабаджиев.

Най-вероятно ще му бъдат повдигнати обвинения за ръководене на престъпна група, занимавала се с източване на ДДС. Стайков-младши беше свързан с операция "Захарно петле".

В средата на декември, Стайко Стайков беше обявен за издирване, а шефът на ГДБОП Станимир Флоров заяви, че се знае в коя държава се намира.

Операцията "Захарно петле" бе насочена срещу организирана престъпна група, която се занимава с внос основно на захарни продукти, предназначени предимно за големите производители на захарни изделия и на алкохолни напитки. В хода на операцията, която се проведе на 11 декември, са задържани и са повдигнати обвинения на 4 души. Тогава синът на бизнесмена Миню Стайков - Стайко бе обявен за общодържавно издирване. Младежът, беше заподозрян, че ръководил престъпната група за източване на ДДС.

Операция "Захарно петле" се проведе на територията на София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Ямбол, Перник, Плевен, Разград и Ловеч.

Групата е внасяла в страната бяла рафинирана захар посредством вътрешнообщностно придобиване от Гърция. Получатели на стоката били дружества, които избягвали плащането на данъчните си задължения, след като декларирали фиктивни сделки с неизяснен характер от фирми типа "липсващ търговец". Тези дружествата реализирали захарта на цена, много по-ниска от пазарната.Така групата избягвала плащането на дължимия ДДС и е ощетила държавния бюджет с около 2,5 млн. лв. от февруари до момента.