Банкови сметки и снимки сочат "Хизбулла"

Четири улики и документи от Ливан са основните доказателства

Банкови сметки сочат "ХизбулЛа". Това е основното доказателство на българските служби и партньорите им за съпричастността на военното крило на шиитската групировка към атентата на летище Сарафово.

Движението на пари било насочено от Ливан към австралиеца с фалшиво име Браян Джеймсън, съобщиха за "Стандарт" източници, запознати с разследването.

Джеймсън е човекът, за когото се предполага, че е изработил и доставил бомбата, убила на 18 юли 2012 г. петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса им.

Разследването е установило истинската самоличност на двама от тримата атентатори. Досега те са познати с фалшивите им имена - Ралф Уилям Рико и Браян Джеймсън.

За Рико е установено, че е с канадско гражданство, за Браян - че е австралиец. Енигма остава истинската самоличност на взривения атентатор, който се е подвизавал у нас с документи на името на Жак Филип Мартен.

Разследването чака резултатите от изпратената съдебна поръчка до Мароко, след като стана ясно, че Филип е използвал мароканска сим карта. Мистерия е и дали е имало четвърти участник в атентата. Тя се поражда от факта, че част от разследващите говорят за "атентатора и тримата му помагачи".

Още три сериозни улики показват връзка на атентаторите с "Хизбулла" и мотивират "обоснованото предположение" на България, съобщиха източниците ни от разследването. Втората улика са родствени връзки на атентаторите с хора от "Хизбулла". Има снимка на роднините на единия от атентаторите с шиити от военното крило на организацията, съобщи вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров, цитирайки информация от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.
Третата улика сочи, че анализът на фалшивите шофьорски книжки от щата Мичиган, с които тримата се движат в България от 28 юни до 18 юли, наемат коли и се регистрират в хотели, съвпадат като изработка с други документи, произведени в Ливан.

редполага се, че с наръча от фалшиви документи е снабден загиналият атентатор Жак Филип Мартен. Той е дал на Ралф Уилям Рико шофьорска книжка менте, докато са били в България. Доказателство за това е намереното ДНК на Филип върху документа, ползван от Рико, твърдят запознати. Затова върху шофьорската книжка на Рико са намерени ДНК профили и на двамата. Според разследващите на адресите, записани във фалшивите шофьорски книжки, се намира казино и клон на "Банк ъф Америка".
Четвъртото доказателство е детайлното проучване на движението на тримата бомбаджии. Справката сочи, че те тръгват от Ливан, след това влизат с истинските си самоличности и документи в Европа със самолет. После минават през 3 европейски държави, преди да се озоват в България, като кацат отново със самолет. Това става на 28 юни. На 18 юли в деня на атентата те напускат България по суша към европейска държава. Последната точка на Рико и Браян отново е Ливан.
"Знаем кои са тримата съучастници на атентатора от Бургас и къде се намират, те са в една и съща държава. Изготвят се съдебните поръчки към съответната страната, за да ни окажат съдействие", каза пред ТВ7 директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Станимир Флоров.
Той отказа подробности, позовавайки се на следствената тайна. Според участници в разследването държавата е Ливан.
"Няма проблем, че назоваваме "Хизбулл", преди да е приключило разследването. То се занимава с чисто криминалната част. Трябва още много работа по събирането на доказателствата. Всички улики досега обаче сочат към тази следа", заявиха вчера източници от МВР.
Най-важната част от разкриването на истината била свързването на извлечените ДНК профили с реалните самоличности на атентаторите. Експертите в МВР са категорични, че 70% от следствените действия са извършени от българските власти. Останалите 30% са помощ от спецслужбите на Израел, САЩ, Интерпол и Европол. Те дали рамо за сравняването на ДНК профилите със световните бази данни, други документи за движението на атентаторите в Европа, както и за паричните трансфери.