Не плащайте, протестирайте!

София и страната се вдига на протест срещу честитките за парно

Граждански организации организират мащабен общонационален протест срещу високите сметки за парно. Сборният пункт – министерството на икономиката, от 11 часа, 10 февруари (неделя).

В петицията на НПО-тата се настоява топлофикациите в страната да сключат индивидуални договори с абонатите си и спиране на порочната практика на топлинните счетоводители с прогнозните сметки.

"Всички, които имат завишени сметки за парно, да не ги плащат, докато не получат изравнителната си сметка", призова Дончо Дудев от неформалното гражданско сдружение, организиращо протеста.

"Когато държавата я няма, кой защитава потребителите? Съдят те със съдия изпълнител за един ден, ти ги съдиш години. Смятам, че силата е в нас - ако стане масово, може да се промени", каза той и допълни, че освен в София протести ще се организират в Благоевград,  Пловдив, Лом.

"Надявам се всички, които са недоволни от това, което се случва, да дойдат. Колкото повече, толкова по-добре", каза Дудев.

Той осъди и обясненията на "Топлофикация - София", че съседите се крадат един друг и на това се дължат част от разминаванията в сметките им.

След скандално завишените сметки за декември - монополистът направи своя проверка, в която откри грешки само в два столични блока.

Обещанията са, че сметките на тези 113 домакинства ще бъдат коригирани, а всички останали ще платят това, което са получили като прогнозна сметка.

По време на проверките стана ясно, че половината от абонатите на дружеството са получили два пъти по-високи сметки от очакваното повишение с 21%.