Чудовищно ниска активност на референдума

Общество

27-01-2013, 13:10

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 14 000 полицаи вардят референдума

Да градим или не "Белене"? Решаваш ти!

Към 10.00 часа са гласували малко над 2%

2,16% са дали своя глас на днешния референдум към 10 часа сутринта, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Най-висока избирателна активност е регистрирана в Плевен - 3,8%, а най-ниска в област Сливен - 1, 06 на сто.
Достъпът до всички секции, засегнати от обилния снеговалеж, е подсигурен малко след 10.00 часа днес, припомни той. Според Троянов има достатъчно време - до 19.00 часа, и в забавилите се с отварянето си секции да се организира и навакса изборният процес. Там, където се наложи, секциите ще продължат работа и след този час.
Гласуването протича нормално, засега няма постъпили сигнали за съществени нарушения.
Предложението се счита прието, когато в него участват не по-малко от броя на гласоподавателите от последните парламентарни избори - 4 345 450 души. Второто
условие, което трябва да бъде налице, е да са гласували с "да" не по-малко от половината от тях, припомни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.
Тя уточни, че има още една възможност - ако в референдума са участвали не по-малко от 20% от всички гласоподаватели и с "да" са гласували повече от половината, участвали в него.
При тази втора хипотеза решението се изпраща в Народното събрание, което в тримесечен срок да предприеме необходимите действия.
В закона е записано, че ако предложението не е прието, национален референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години от датата на произвеждането на
референдума.