Кметът на Стара Загора внесе предложение за запазване на парк "Бедечка"

Решението трябва да бъде взето на следващото заседание на общинския съвет

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров внесе в Общинския съвет предложение за запазване на парк „Бедечка”, съобщиха от общината.

Тази стъпка е в резултат на проведените разговори между него и представители на инициативния комитет за запазването на парка. По време на срещите бяха изнесени всички факти от изминалите години, довели до проблемите със статута на територията, отчитат от Община Стара Загора.

Така местният общински съвет трябва да гласува по време на сесията на 31 януари разрешение за изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план /ОУП/, като така ще се защити обществения интерес за запазване на парка при реалните му граници.

В предложението до Общинския съвет се казва, че е много тревожен фактът, че в изградените и много посещавани големи паркове, като парк „Бедечка”, са налице реституирани частни имоти. С последната актуализация на Общия устройствен план, там вместо парк и зона за отдих е предвидено цялостно застрояване на голяма част от парка.

Така практически паркът се унищожава в голямата си част, като застрояването се доближава много до езерото „Загорка”, като с това се създава опасност ценните растителни и животински видове от екосистемата на река Бедечка да изчезнат.

Решението на общинския съвет по предложението на кмета на града ще бъде взето на следващото заседание на 31 януари, а ден по-рано жителите на Стара Загора организират протест, на който още веднъж да заявят своята позиция за запазването на парк „Бедечка”.

„Искат да застрояват парк "Бедечка"!? Нека не го позволяваме! На 30-и януари (сряда) се събираме на булевард "Цар Симеон Велики", южно от парк "Алана", за да тръгнем заедно към сградата на Община Стара Загора. Да спасим парк "Бедечка" от застрояване!”, призовават организаторите на протестта в социалната мрежа Facebook.