Еколози поставят скамейки, бранят от застрояване парк "Бедечка"

Региони

14-01-2013, 09:51

Снимка:

Запазете Бедечка

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това е първото подобрение в парка от десетилетие, отчитат защитниците на зелената площ

Скамейки в определената за застрояване част от старозагорския парк "Бедечка" бяха възстановени от представители на гражданската инициатива за запазване на парка.

Както е известно в началото на ноември влезе в сила подробен устройствен план (ПУП), с който две трети от огромната зелена площ се отреждат за нов квартал. Това стана факт, след като общинският съвет на града удовлетвори реституционни апетити върху някогашни зеленчукови градини.

Макар и символично, възстановяването на няколкото пейки е на практика първото подобрение в парковата среда от поне десетилетие насам, ако не се броят почистванията, организирани периодично от ентусиасти, отчитат еколозите.

"Нека това е малък подарък към старозагорци за започващата година", коментират защитниците на парка. Те са написали и отворено писмо до институциите в града, до народните представители от региона, както и до старозагорската евродепутатка Илиана Иванова.

"Ако вие не предложите решение, ние ще го направим! А през това време не само градът, но и цяла България, ще научава как стотици декари парк ще бъдат застроени – както научават за Иракли или за дюните в Несебър", предупреждават авторите.