Годината на конфигурациите и защо кризата скоро няма да приключи

Астрологичен анализ на финансовата 2013

Част І - Големите играчи

 

В навечерието на новата година както винаги ни заля вълна от очаквания, прогнози и анализи. Социолози, икономисти, политици и политолози ни убеждаваха, че ни чака светло бъдеще. Е, малко трудно, но светло и подкрепяха твърденията си с графики и сатистики. Науката е интересна материя, в която уж властват обективни закони. Закони, според които, ако графиките, изчисленията и проучванията, както и заключенията направени въз основа на тях показват едно, а обкръжаващата действителност-друго, за истина се приема показаното в графиките. Може би затова същите тези икономисти и "...лози" се надпреварват да ни убеждават, че всъщност икономиката отбелязва ръст, а безрабитоцата спад и да ни уверяват в устойчивостта на тази тенденция.

 

2012 мина и света не свърши, даже уж видимо нищо  се и промени. Но се случи нещо специално - официално бе обявено и потвърдено че мисленето определя  реалността, в която живеем; вече всички знаят, монзина и приемат, че отвъд видимия съществува друг, невидим свят, с не по-малка роля във формирането на същата тази реалност , а в новините се заговори за духовен преход и...за астрология. Така и ние астролозите се оказахме в групата на "...лозите", разпалено дискутиращи световните и родни бъднини. В едно ТВ предаване дори, заедно с още две колежки постигнахме количествено превъзходство. Имаше и икономисти и други "...лози". Общото между нас беше, че коментирахме и анализирахме бъдещето и всички очертаваха позитивни тенденции. Различното, че за разлика от останалите, ние астролозите бяхме скептично настроени по отношение на тезата, че то , светлото бъдеще, вече е факт или ако някъде не е, още утре ще изгрее. Такава ни е работата - работим с времето и когато определим какво ще се случи /което е по-тънката част/, ни е сравнително лесно да кажем кога ще настъпи случването. Различавахме се и по това, че за разлика от останалите "...лози", които обикновено спорят помежду си изразявайки различни позиции по даден въпрос, ние си бяхме единодушни. Това може би идва от мъдростта, която боравенето с тази материя дава, че фактите са си просто факти и не зависят нито от това колко прибързваме или отлагаме, нито от гледната точка. Тя може единствено да промени отношението ни към тях и да ги направи повече или по-малко удобни.

Та по същество: Какво не казваме, въпреки единодушното съгласие?

Кризата няма да приключи нито през тази, нито през следващата година. Това е така, тъй като астрологичните процеси, които я описват са едва в началото на своя ход, или айде, да бъдем по-реалистични - в средата. За сега играчите просто са заявили претенциите си , някои са се срещнали вече на бойното поле, други предстои да се включат. Част от тях ще променят позициите си, доскорошни съюзници ще се превърнат във врагове и обратното. И така до 2020 година. Засега.

Но, нека да започнем с играчите и да видим каква финансово-икономическа реалност очертават те:


Плутон в Козирог: ако трябва да го опишем с няколко думи, Плутон е планета на целебните кризи. За да осъществи изцелението тя си служи с принуда и разруха. Управлява Скорпион - знакът свързан с контрола и разпределението на енергията най-общо, част от която са и ресурсите, във всичките им познати и непознати форми. От там Плутон се свързва със сливането и разпределението на капиталите, дълговете, банкрутите и свързаните с тях разпродажби на имущество и активи и въобще - със заграбването и отнемането на нечестно придобитото.

Козирог е знакът на структурата и властта и в името на нейното опазване и съхранение тук се извършва ревизия и се реже до здраво. Оцелява само онова което осигурява фундамента. Негов господар е Сатурн, който осъществява функциите на регулация, привеждайки законите в действие.

 

Пред вид това можем да обобщим, че Плутон в Козирог описва процес на изчистване чрез криза. Интересното, едновременно обнадеждаващо и смущаващо е, че от есента на 2012 двете планети - Плутон и Сатурн са във взаимна рецепция. Това е ситуация, при която две планети взаимно си гостуват - всяка в дома на другата. На Сатурн, намиращ се в знака на дълговете, управляван от Плутон можем да дадем ролята на данъчен инспектор или съдебен изпълнител.

Малко предистория. Плутон навлезе в Козирог, в навечерието годината, която вероятно скоро няма да забравим-2008. Годината, в която настъпи криза на световните пазари в резултат на дълговата криза в САЩ. Годината, в която светът се промени изправен пред ефекта на високорисковите ипотечни кредити, които не могат да бъдат върнати. Малко след това тя се пренесе през океана, когато стана ясно, че много европейски страни са излязли извън пределите на своите финансови възможности, харчейки повече, отколкото произвеждат и печелят.

Последваха  две години на шок, съчетани с частични и временни мерки от страна на правителствата и безплодни надежди от страна на масите, че проблемите ще се решат с магическа пръчка, светът ще се върне на мястото си и всичко ще бъде както преди. Това разбира се не стана, няма и да стане, не само защото връщане назад няма, а и защото Плутон ще бъде в Козирог, до 2023 и най-силните му години предстоят. Толкова по въпроса колко бързо може да бъде преодоляна кризата и ефектите от нея. Междувременно, от юни 2012 Плутон е в пряк двубой с Уран, когото ще ви представя малко по-късно. Засега просто ще отбележим, че това по-скоро дава причини за безпокойство относно бъдещо стремително развитие на кризата, която вече съвсем не е само финансова. Козирог е знак на официалната власт и политическото управление. А  що се отнася до първите две години, всичко което успяха да направят правителствата, бе да покажат своят безпомощност и липсата на воля за решаване на проблема, подритвайки го по пътя, като ненужен предмет.

Уран също си има предистория, тъй като излиза не сцената обвързан в противоречия със стария ни познайник Сатурн, тогава не така благоразположен към Плутоновото гостуване в собствения му дом. През лятото на 2010, трите планети образуваха напрегната конфигурация на небето - всяка в битка с другите две. Тази конфигурация описваше ситуация на отчаян, но обречен на неуспех опит статуквото да бъде съхранено, с цената на всичко. Което се и случи - каквото на небето, това и на земята. Пак тогава Федералният резерв въведе нова политика, известна като количествено облекчение, като опит да спаси банките, безотговорно пропускайки да предвиди ефекта върху вложителите, т.е върху средната класа - стълб за всяка икономика. Учудващо непредвидливо, европейските правителства побързаха да реагират на принципа "копи-пейст", опитвайки се да спасят и съхранят една банкова система, която е очевидно  неработеща и в тежест на икономиката, вместо на бизнеса и хората, които я изграждат и в крайна сметка поддържат правителствата. В резултат на което, финансовата криза се задълбочи, прерасна в икономическа, на места и в политическа и  последва спад в фискалните приходи, както на стария така и на новия континент.

И ето ни отново при Сатурн в Скорпион -данъчният инспектор. Планетата на ограниченията и свиването, пребиваваща в знака на разпределението на ресурсите, банкирането и дълга означава по-ниски лихвени проценти в резултат на свитото търсене на кредити. Това вече е факт. Данъчните постъпления също се свиват, парите не достигат, възниква остра и вече невъзможна за пренебрегване нужда от икономии-това предстои. Да, но Сатурн ще напусне границите на Скорпион, едва в края на 2014, а окончателно през септември 2015, затова не бъдете доверчиви към графиките и изводите базирани на тях. Вероятно, през този период политиката на количествените облекчения окончателно ще се лиши от смисъл, но за жалост Сатурн в Скорпион описва необходимост от това не просто да бъдат затегнати коланите, но и да бъдат осъществени коренни реформи. Това ще бъде наистина сериозно изпитание за политическите системи по света, тъй като в комбинация с останалате астрологични фактори, а и предвид очевидната действителност, и тази/пък и следващата/ година, няма да мине без преврати, революции, оставки и политически рокади.

Като стана дума за революции, мисля че е време да ви представя Уран, този вечно млад, изтънчен революционер, призван да носи промяна, радетел за човешката свобода, по младежки нехаен към установените правила и закони. Бунтовническия му чар обаче, бързо губи своята привлекателност, когато извади по-непопулярните си оръжия - стихийните процеси, хаоса, народното недоволство и масовите безредици. Когато Уран реши, че свободата и прогреса са застрашени, не признава препятствия - те просто го вдъхновяват да покаже находчивостта и изобретателността си докато ги отстранява. И не реже до здраво-реже всичко изпречило се на пътя му, пък било то здраво или не.

През 2010г. Уран навлезе в Овен - зона на мксимална активност подкрепена с непознаваща граници решителност.

Предходното му преминаване през този знак е през периода 1927-1935 г. и е свързано с друга запомняща се криза-Великата депресия в САЩ.Тогава, както и сега той отново е в битка с Плутон, който е в позиция срещуположна на сегашната-в Рак. През пролетта на 1932 г, двете планети са в точен квадрат, а през лятото пазара на акциите в САЩ отбелязва своето дъно. Не са малко специалистите в една или друга сфера, които отбелязват сходствата между двете кризи. За съжаление има и различия, и астрологичния анализ сочи, че сегашна е много по глобална и продължителна, тъй като засяга всички сфери на обществено-политическия живот, както и фундаменталните философски и общочовешки ценности на съвременното общество.

Развитието на кризата от 2008 насам протичаше на фона на противопоставянето на Сатурн и Уран. В продължение на две години от ноември 2008 до юли 2010 двете планети образуваха точна опозиция 5 пъти, като всеки следващ, обостряше проблема с невъзвращаемостта на старите дългове. Включването и на Плутон в затваряща конфигурация през декември 2009, отбеляза окончателната кризисна ситуация в Европа. Уран, обаче, за разлика от Плутон и Сатурн, няма сантимент към структурите и категорично не се чувства привързан към миналото. Неговите настойчива находчивост и майсторство в комбинациите, могат да предложат нестандартни, макар и рисковани решения. Подобна възможност бе налична през юни и септември 2012, и този път тя беше използвана. Уран/промяната/ и Плутон /дълговете/ бяха в точен квадрат/неизбежна необходимост от действие/ и именно тогава лидерите на ЕС и ЦЕБ съумяха да намерят начин да си взаимодействат и да предложат конкретни стъпки за решаване на кризата в Гърция.

Ясно е че обмена между Уран и Плутон изисква специално внимание, не само заради значимостта на двете планети, но и поради факта че това взаимодействие ще продължи поне до 2015г., а ефектите от него ще хвърлят своето ехо дълго след това. А това означава ситуации изискващи бързи избори, решителни действия и пределна активност. В контекста на финансовата тематика, можем да прогнозираме, че в рамките на този период пазарите ще се отличават с нарастваща нестабилност, свързана със стихийното влияние на психологически непредсказуемото поведение на масите участващи в пазарния обмен. Всеки път, когато този обмен бива активизиран, чрез точен аспект между двете планети, или чрез преминаването на друга по-бърза, която да го задейства, ще наблюдаваме ускорения последвани от обрати. Действащите трендове ще се сриват, а в техните рамки ще се формират локални екстремуми. Подобен локален маскимум беше наличен при точната квадратура през септември 2012. През 2013  квадратурата ще бъде точна на 20 май и 1 ноември. Периодите около тези дати са много рискови и могат да доведат до задълбочаване на кризисните проблеми, както и до намиране на нови решения, вероятно в отговор на възникналите пределни необходимости от това. Особено опасен е периодът през ноември, тъй като той почти съвпада със слънчево затъмнение - друг фактор с дестабилизиращо влияние върху икономиката и пазарите.

Решения има, и както вече посочих Уран е несекващ генератор на нови идеи и смели комбинации. Има обаче един доста по мощен аргумент посочващ, че през 2013 може да бъде намерено решение, ако не на икономическата и политическата ,то поне на дълговата криза. Вътре в кардиналния обмен, на фона на постоянно действащия квадрат между Уран и Плутон, Сатурн в Скорпион и Сатурн във взаимна рецепция с Плутон се образуват други две мощни конфигурации- Йод през пролетта и Голям тригон през лятото. За конфигурация Йод и нейния ефект, можете да прочетете Тук и Тук. Големият тригон обаче, заслужава специално внимание, тъй като чрез него ставаме свидетели и съвременници на много рядка комбинация, обединяваща в  кардинален тау квадрат с воден тригон и по този начин образуваща трета конфигурация-хвърчило, като в цялия този сложен обмен участват всички външни планети на нашата Слънчева Система /Юпитер,Статурн,Уран,Нептун и Плутон/, съдържащи масовите архетипи и описващи глобалните процеси в нашия поднебесен свят. Аз не знам дали въобще някога небето е било домакин на подобна сложна сцена, включваща пет външни планети в три междупланетни конфигурации, свързани помежду си. Именно тези конфигурации, а не отделният обмен между планетите правят годината необичайна и ключова за бъдещето.

Преди да надзърнем в бъдещето обаче, е нужно да завършим с представянето, защото 2013 е предвидила главни роли също за Нептун и Юпитер. Тяхната едновременна поява не е случайна -и дете планети са свързват с разширението - от перспективата на Юпитер, до безграничността на Нептун - тук наистина всичко е възможно и само Божията промисъл за устройството на света, би могла да постави границата, необходима за съхраняване на равновесието. Но пак тя и вероятно с тази цел възкачвва новите персонажи на сцената.

Нептун, със своята необятна природа, логично е планетата на илюзиите, която във финансов контекст внася изкривената представа за пазарната действителност, в следствие на което придобива и ключова роля в неоправданите и манипулирани колебания на пазарните цени. Всеки път когато наблюдаваме сериозни отклонения от базовите цени си имаме работа с него. През 2012 Нептун окончателно се настани в своето царство- Риби, но надникна в него още през 2011 и именно тогава наблюдавахме пазарни максимуми, последвани от дълбоки сривове.
В съответствие с това, той има и пряко влияние върху инфлацията.

Юпитер, в момента е  в Близнаци и ще остане там до края на юни. Това е враждебна за него територия, в която присъщите му прозорливост и способност да обхваща перспективите, са възпрепятствани от куп незначителни подробности и несъществена информация. Още един фактор описващ нестабилността и широките колебания в цените.

В средата на годината Юпитер преминава в Рак, където се чувства силен, но Рак е знакът на широките маси и тук именно техните настроения и очаквания ще придобият ключова роля на пазарите. При това Юпитер ще образува два напрегнати аспекта веднъж с Плутон и веднъж с Уран, като междувременно ще участва и в хармоничния воден тригон, което вече му осигурява място сред главните роли на настоящата година.

 

Част ІІ

 



 В статията са използвани анализи и разсъждения на Raymond Merriman, публикувани в книгата Forecast 2013.