Годината на конфигурациите и защо кризата скоро няма да приключи - Част ІІ

Хороскоп

18-01-2013, 13:28

Снимка:

N/A

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Годината на конфигурациите и защо кризата скоро няма да приключи

Конфигурациите - Златната рибка на 2013

Финансово астрологичен анализ на 2013

Част І

Конфигурацията Голям тригон, образувана от Юпитер, Сатурн и Нептун в полето на водните знаци, предстои през лятото на 2013. В същността си тя се разглежда по-скоро като фактор влияещ на духовния, философски и общочовешки потенциал и напредък, който дава възможност на човечеството да реши невъзможни за решаване до момента проблеми, породени от конфликта на религиозни концепции, морални и житейски ценности и различия. Такъв е характера на водните знаци и конфигурация която едновременно ги акцентира, призовава и дава възможност за приемане и прошка. Нептун, току що е пристъпил в своето царство-Риби, но до края на престоя си там през 2026 г,  вероятно ще използва всички средства, с които разполага като пълновластен господар, за постигането на своята първична цел - осъзнаване, приемане и прилагане на духовните и универсални принципи за устройството и функционирането на света. През това време с добро или с лошо, светът ще трябва да разбере онова, което до сега упорито отказва да приеме - че всички сме едно цяло, че спасяването  на единицата, зависи от спасението на цялото и че изходът за всички е общото благоденствие/мизерия, независимо от политическите, религиозните или ценностните различия. На тези, за които това звучи идеалистично или утопично разбра се, ще им бъде по-трудно, тъй като ще трябва да извървят дълъг път осеян със загуби, преди да осъзнаят тази фундаментална истина. Мнозина се надяваха на чудо праз 2012, което най-после да сложи край на разнебитената ни реалност. Реалност, която е продукт на множество упражнения на принципа проба-грешка, проведени от страна на световните правителства, и наивното убеждение от страна на масите, че някой друг носи отговорността и взима решенията, или светът ще се подреди отново с магическа пръчка без да се налага да си променяме  живота, стереотипите и мисленето.Така е устроен човекът, не само българинът - все чака спасение от вън. Е чудото дойде, защото, ако някой има власт над торбата с чудесата, то това е Нептун, а Риби архетипно описват и спасителите и нуждаещите се от спасение.

Но нека се върнем към непосредствено предстоящото бъдеще и множествената конфигурация в лятото на 2013. Имаме Големият воден тригон, образуван от Юпитер в Рак, Сатурн в Скорпион и Нептун в Риби. Заедно с Плутон в Козирог той образува друга конфигурация - Хвърчило(корабно платно), тъй като Юпитер като част от големия тригон застава в опозиция на Плутон в Козирог. Наименованието на тази конфигурация говори достатъчно красноречиво за нейния потенциал. Но опозицията на Юпитер и Плутон влиза в трета конфигурация - Тау квадратура с Уран в Овен. В резултат имаме изключително рядък множествен обмен, в която участват всички външни планети на Слънчевата система.  Ключ към разбирането и дава Юпитер, който едновременно участва във всички конфигурации обвързан в опозицията си с Плутон. Аспектите които Юпитер прави с Плутон и Сатурн пък стават ключови по отношение на финансово-икономическите перспективи през настоящата и следващите години. Това е така защото циклите на тези планети определят финансово - икономическите реалности, като двойката Юпитер/Плутон (започва 2008г.)описва финансовия цикъл, а двойката Юпитер/Сатурн (започва 2000г.)икономическия. В този контекст имаме опозиция между Юпитер и Плутон, вещаеща кулминация на започналите през 2007-2008 процеси, респ. финасовата и дълговата криза и тригон между Юпитер и Сатурн даваща възможност за стабилизация в икономиката, след разпада последван от опозицията на двете планети в периода 2010-2011.

В случая особено внимание изисква цикълът Юпитер/Плутон, започнал в края на 2007г. и отбелазващ началото на рецесията в 2008-2009г. Пика на този цикъл предстои през лятото на 2013т. и по настоящем съществуват всички предпоставки той да се превърне, преди всичко във финансов взрив заплашващ устойчивостта на световната финансова система. От астрологична гледна точка това именно е моментът, който отбелязва дъното на финансовата бездна, над която е надвиснала световната икономика. Дали това е добро или лошо никой не може да каже. Със сигурност е необходим колективен опит, а изборите които той изисква ще определят и последаващите посоки. Обменът Юпитер/Сатурн дава добри надежди, тай като предоставя възможност най-после да бъдат създадени и приложени работещи закони. Показва също и политическа воля, това да бъде сторено, въпреки суровите и непопулярни изисквания на Сатурн в Скорпион.Разбра се, ще трябва да бъдат признати и последствита от лошото финасово управление през последните години. Големия тригон описва възможност за обединение, но и приканва човечеството да се съгласи с определени загуби, да признае че те са необходимост, породена от основната цел - преустройство на световната финасова система.

Разбира се кулминацията отбелязана от опозицията между Юпитер и Плутон, отбелязва просто дъното, а големия тригон - възможността за намиране на решения, която ако бъде използвана бихме могли да очакваме изход и ново начало, но не веднага, а след около 6-7 години. Затова и кризата няма да приключи за един ден, още повече че Юпитер просто се включва към постоянно действащия квадрат между Уран и Плутон, описваш колапс не само във финансово икономическата реалност. Но въпреки трудностите и лишенията, през 2013 могат да бъдат намерени решения, даващи възможност за една нова политика на реконструкция и изцеление. Както подчертах обаче това изисква ангажимент от страна на всички заинтересовани. Нептун подсказва необходимост от обединение и доверие, Сатурн - от политическа воля за отстраняване на нежизнеспособни модели, признаване и поемане на отговорност за допуснатите в миналото грешки, а Юпитер подкрепа от страна на масите, за да може този процес да бъде осъществен. 

Така 2013 г. придобива смисъла на точка която ще отбележи началото на края. След  като достигнем дъното на финансовата криза, предстои да преминем и през дъното на икономическата и политическата през 2015-2016. Светлина в края на тунела можем да очакваме през 2020 г., която с право можем да наречем годината на новите цикли. Тогава в периода април-ноември се формира новия цикъл Юпитер/Плутон, през декември Юпитер/Сатурн, но още през януари Сатурн/Плутон ще отбележи началото на една нова политическа реалност. За кратък период трите планети отново ще работят заедно, този път обединени чрез съвпад в Козирог. Подобно обединение, описва целенасочена работа по създаването на нова световна структура насочена към осигуряването на икономически и политически фундамент. Това е обещаваща предпоставка  за бъдещето, позитивните очаквания от нея биха могли да станат факт, само ако в настоящето през тази година възможността за реконструкция бъде максимално използвана. Мащабните строежи изискват сериозна подготовка и разчистване на терена.

Може ли човечеството реално да се възползва от това? В известен смисъл друг избор няма. Ако през 2012 очаквахме чудо, през 2013 ще трябва сами да го сътворим. Алтернативата е разпад, заради нежеланието да допуснем приемливи загуби, както и да работим заедно за решаването на насъщните проблеми, за което неминуемо ще платим с още повече лишения. Опозицията болезнено ще ни накара да разберем, че съществуващите модели и решения вече са неработещи и ще постави на дневен ред необходимостта от търсенето и въвеждането на нови и неизползвани до момента такива. При това спешно. Противопоставяне и възпрепятстване на този процес също няма да липсва доколкото Тау квадратурата описва огромно напрежение и трудна промяна, която трябва да преодолява много съпротиви. Готовност и разбиране от страна на народите ще има. Просветлени и достойни лидери, способни да оправдаят доверието им и да предложат решения също ще се появят. Поне за кратък миг в рамките на действието на Големия воден тригон. Що се отнася до него, той е далеч по рядка конфигурация от гореописаните цикли и както стана вече ясно ще повлияе не само на текущите, но и на бъдещите такива. Тук искам да обърна внимание и на една специална дата в астрологичния календар на 2013г. - 29 юли. Тогава се формира още една рядка конфигурация, наречена Звездата на Давид - символ на небесната защита. Макар и само за ден, тя открива големи възможности, които не бива да бъдат подценявани, а не са малко и случаите в историята на човечеството, когато съдбата е обръщала своя ход и за по кратък период.  

Какво да очакваме?

Въпреки усилията на политическите и финансовите лидери да съсипят малкия и средния бизнес, именно той най - вече може да разчита на подкрепата на Юпитер в Рак, на фона на хроничните заболявания от които страдат крупните бизнес и финансови гиганти. Трудни и сложни времена предстоят за авиацията, енергетиката, IT компаниите и всички високо технологични отрасли където опасността от аварии и недобросъвестни действия е немалка.

В края на Юли, началото и края на Август, можем да наблюдаваме стремително развитие на всички разрушаващи тенденции по световните пазари, колапс и стагнация на финансовата система като цяло. Те разбира се, ще бъдат последвани от локални банкрути и прочее прелести от света финансовата реалност. Най- нестабилни ще бъдат пазарите на горивата, златото и скъпоценните метали чийто, ценови колебания ще дадат възможност на спекулативния балон да се надуе до пръсване. След което, цените може би ще се завъртят най- после около реалната си величина. Втора вълна, породена от вътрешни конфликти и кризи в световните политически, икономически и финансови структури, можем да очакваме през Октомври - Ноември, когато публични скандали, оставки и кадрови рокади ще породят нестабилност и напрежение на пазарите, а непредвидените щети и разходи по възстановяването им - необходимост от корекции в бюджетите.

Интересен развой можем да очакваме в сферата на електронната търговия, където нищо чудно да се появят реални банкови институции, вероятно създадени от IT корпорациите, с цел да обслужват електронно генерирания паричен оборот. Фундаментални открития в сферата на биологията и генетиката пък, вероятно ще пренасочат големи финансови средства под формата на инвестиции в тези области и в резултат до няколко години, вероятно ще имаме принципно нови, революционни методи на лечение сравними с откриването на антибиотиците.

Общо взето процесите не са еднозначни и както знаем всички медала има две страни. Фалита на едни дава възможност за стремителен възход на други. Искрено се надявам стабилизиращите фактори да бъдат правилно използвани за решаването на спорните точки и регулирането на процесите в съзидателна посока. Що се отнася до нашата европейска реалност, това ще се окаже трудна политическа задача. Конфликтът между властта и обществото, тук има не само икономически предпоставки, което вероятно ще попречи за принципното решаване на проблемите, а пропуснатите възможности ще изострят ситуацията през 2014-2015. Но....бъдещето ще покаже.

 

 

 В статията са използвани анализи и разсъждения на Raymond Merriman, публикувани в книгата Forecast 2013.