Столичани димят яко по кръчмите

Студът принуди пушачите да погазят забраната

В столицата забраната за тютюнопушене продължава да се нарушава най-много в заведенията за хранене, коментира д-р Христина Котларска, директор на Дирекция "Здравен контрол" в Столичната регионална здравна инспекция.

"През лятото пълната забрана за тютюнопушене на публични места се спазваше категорично, но след настъпване на студените дни, сигналите от граждани и от други институции се увеличиха", каза Котларска.
По думите й увеличението на сигналите означава, че явно забраната се нарушава.

По данните на Дирекция "Здравен контрол", която контролира заведенията за обществено хранене, 594 от подадените сигнали за нарушение на забраната са за наличието на цигарен дим в заведения за хранене.
Според Котларска подадени сигнали за пушачи има още в обществените транспортни средства, като тролеи, трамваи и автобуси, както и в игрални зали, фризьорски и козметични центрове, но най-много остават подадените сигнали за пушене в обществени заведения.

Глобата започва от 300 лева, като максималното наложено наказание на юридическо лице е в размер на 10 хил. лв. Определящо за глобата е и това дали акта е първи за съответното заведение или нарушенията са установявани хронично.

"Трябва да измине поне година от влизането в сила на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, за да се направят изводи дали това е довело до намаляване на броя на пушачите в столицата", смята тя.