ВСС изслушва кандидатите за Обвинител №1

Политика

10-12-2012, 07:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Трима са мераклиите да седнат в стола на Борис Велчев

Комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" към ВСС ще изслуша днес тримата кандидати за главен прокурор на България.

Изслушването на Галина Тонева - заместник-главен прокурор при ВКП, Сотир Цацаров - председател на Окръжен съд-Пловдив, Борислав Сарафов - ръководител на Специализираната апелативна прокуратура започва в 9.30 ч.

Членовете на комисията към ВСС ще чуят аргументацията на кандидатите за поста, ще им бъдат зададени и въпроси. Самото гласуване на тримата се очаква да бъде на 20 декември.

Кандидатурата на Сотир Цацаров беше първата официално обявена за главен прокурор. Той е съдия и председател на Пловдивския окръжен съд.

Цацаров бе предложен на 8 ноември от седем от членовете на ВСС. Зад кандидатурата му застанаха Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева и Светла Петкова.

Галина Тонева е другата предложена кандидатура. Петимата членове, които я предложиха са Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Румен Боев, Калин Калпакчиев и Камен Ситнилски. Тонева в момента е заместник на главния прокурор при ВКП.

Третият кандидат за главен прокурор е Борислав Сарафов. Кандидатурата му предложиха също пет членове на ВСС - Юлиана Колева, Георги Колев, Димитър Узунов, Милка Итова и Мария Кузманова. Сарафов е ръководител на Специализираната апелативна прокуратура.

В момента функциите на главен прокурор се изпълняват от директора на НСлС Бойко Найденов, тъй като предишният главен прокурор Борис Велчев подаде оставка 3 месеца преди изтичането на мандата му и бе назначен за конституционен съдия.