Аман от компромати, вбеси се Кабаиванов. СДС се чуди за КС

Той поиска промяна в механизма за издигане и подбор на кандидати

СДС няма да обсъжда издигането на нов кандидат за конституционен съдия, докато не бъде променен механизмът за подбор, обави лидерът на сините Емил Кабаиванов.

"От тук нататък, преди изобщо да се представи, която и да е кандидатура, трябва да се промени механизмът за издигане и подбор. Ако не се промени механизмът няма да издигнем кандидатура за КС", каза той.

Кабаиванов бе категоричен, че е крайно време да приключи задкулисието в българската политика и договорките тип "кръгла маса".

"Кандидатурата на един достоен професионалист, какъвто е прокурор Галя Гугушева, беше омаскарена от хора, които не са преставали да представят компромати", ядоса се лидерът на СДС и благодари на Гугушева за смелостта й да бъде издигната.

Кабаиванов допълни, че сутринта, с писмо до НС, тя официално е оттеглила кандидатурата си за съдия в Конституционния съд.

Това е втори неуспех на сините да издигнат своя кандидатура за КС.

В първия случай депутати от СДС бламираха кандидатурата на президента Петър Стоянов за поста. Сега сигнали (непроверени), подадени в правната комисия, спънаха прокурор Гугушева за конституционен съдия.

Макар и непроверени от ГЕРБ побързаха да се застраховат и снощи обявиха, че няма да я подкрепят.

Очаква се сега следващата процедура по номинирането на нови кандидати за КС. Такава по всяка вероятност ще има след Коледните и Новогодишните празници.