Няма "А", няма "Б", всички да бъркат в буркана

Бойко Борисов поиска жребии при гласуването за главен прокурор

По време на процедурата по гласуване на избора на нов главен прокурор да има жребий, а не вотът да се проведе по азбучен ред или по реда на постъпване на кандидатурите, поиска министър-председателят Бойко Борисов.

Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на Министерски съвет от сряда, 21 ноември.

"Поздравявам и министър Ковачева за това, че в избора на главен прокурор, и се надявам това да го приемете, да има жребий. Изрично това да го подчертаваш", отчита Борисов пред министрите и продължава:

"По азбучен ред също не е правилно. Какво е виновен, примерно, Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов, примерно, Аню? И той се явява, примерно, ако кажем сега по азбучен ред, всички останали отпадате, защото имаме един с "А". Погледнато реално, какво право му дава това?

То не е никакво право, напротив, дава му предимство, а целта на избора е да няма предимства и затова се надявам да го приеме това Висшият съдебен съвет – жребият е най-точната дума".

По думите на премиера когато това стане, буквичките вече няма да играят и да дават предимство.

"Аз съм Бойко – и веднага след Аню Ангелов съм аз, значи, примерно, сменям го министъра с някой, който започва с "Т" и ставам пръв", продължава с размишленията си Борисов.

Правосъдният министър Диана Ковачева също подкрепя искането на премиера, защото при гласуване по азбучен ред не е ясно дали да е по фамилия или по първо име.

"Затова жребият е най-точната дума. Затова те поздравявам – жребий, бъркат в буркана, и на който му дойде ред. Това е жребий", заключава Борисов.