Нов главен прокурор преди Коледа

Общество

08-11-2012, 13:38

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ВСС откри процедура за избор на заместник на Борис Велчев

ВСС откри процедура за избор на главен прокурор, като преди това бяха приети правила за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор на Република България.

В крайна сметка стана ясно, че новият главен прокурор, който ще наследи на поста Борис Велчев, ще бъде избран най–рано в средата на декември.

Гласуването ще бъде електронно. Кандидатурите няма да се гласуват по азбучен ред, а по поредността на постъпването на предложенията.

Няма да бъде създадена обаче специална комисия, която да направи своя проверка на кандидатите и да представи своя доклад пред ВСС.

ВСС отхвърли и не прие предложението на Калин Калпакчиев в правилата да се включва нова точка за изготвяне на общ профил. Той посочим, че основно изискване е ВСС предварително да има яснота за това какви качества трябва да притежава ръководителят и за изготвяне на общ профил от назначаващия орган.

Ясен Тодоров пръв възрази срещу предложението. Той посочи, че изискванията към кандидатите са заложени в закона и правилата за прозрачност и публичност.