Правната комисия иска нова процедура за избор на съдия в КС

До 30 ноември приемат кандидати, изслушват ги на 12 декември, а на 19 ги гласуват

Комисията по правни въпроси ще предложи Народното събрание да открие нова процедура за избор на съдия за попълване на квотата на Народното събрание в Конституционния съд.

До този факт се стигна след като вчера президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии. Оттеглянето на президента се случва за първи път и е прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 година, когато е основан.

Държавният глава си тръгна, след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. Така Венета Марковска не успя да положи клетвата си като конституционен съдия, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

Сега депутатите от правната комисия предлагат до 22 ноември да започне подаването на предложенията за член на Конституционния съд, на мястото на Венета Марковска, и то да продължи до 30 ноември.

На 12 декември ще се проведе изслушването на кандидатите в правната комисия, а на 19 декември ще бъде гласуването в пленарна зала.