Плевнелиев сгафи – от свидетел стана съдник на Марковска

При клетвата президентът има само церемониални функции

Президентът има само церемониални функции при полагането на клетва на конституционните съдии, категоричен е Димитър Гочев, бивш конституционен съдия, бивш съдия от Европейския съд по правата на човека, съдия в Постоянния арбитражен съд в Хага.

"Функцията на президента е да присъства на клетвата, но самата клетва се полага пред Конституционния съд, а не пред него, защото е един свидетел на това събитие", коментира той пред "Фокус" скандалния отказ на държавния глава Росен Плевнелиев да зачете волята на парламента и да напусне клетвата на съдия Венета Марковска пред КС.

По думите на Гочев, президентът е опорочил клетвата, защото, когато е напуснал залата, е настъпило смут, а е трябвало да продължат клетвата и съдия Марковска да се закълне, независимо че той не присъства.

"Ако президентът не е съгласен с избора й за съдия в Конституционния съд, заради това, че според него тя няма необходимите нравствени качества, които се изискват по Конституция, президентът има ход на свое разположение и може да атакува това решение на Народното събрание пред КС, а не да се врътва и да си отива на средата на церемонията", обясни още Гочев.

За това - дали е правилно решението на Марковска, Гочев посочи, че това е избор на самата нея да приеме решението на Народното събрание и да встъпи в длъжност.

"Още повече, тя демонстрира това си решение с искането си да бъде освободена като съдия във Върховния Административен съд, което е станало и по този начин се премахва пречката за несъвместимост за заемането на едната и другата длъжност", обясни още бившият конституционен съдия.

Скандалът с отказа на президента да присъства на клетвата на съдия Марковска е прецедент в парламентарната история на България, защото няма как решението на Народното събрание, което категорично я избра, да бъде отменено.

Не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия на мястото на избран член на КС, категорични са и много юристи, а и депутати, подкрепили избора на Венета Марковска в пленарната зала.

А и самата Венета Марковска обяви, че "спазвайки Конституцията и законите, на които съм служила в последните 38 години като съдия, щях да си подам оставката и да спра дотук, обаче след този акт на президента, съм силно амбицирана да си потърся правата по съдебен ред".