Не може да има нов избор за мястото на Марковска в КС

Единствено тя може да реши да се откаже или не, посочи Димитър Чукарски

Не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия на мястото на Венета Марковска, обяви на брифинг в парламента независимият депутат Димитър Чукарски.

Той бе категоричен, че няма как решението на Народното събрание, което категорично я избра, да бъде отменено.

По думите на Чукарски за да се стигне изобщо до оттеглянето на Марковска, то тя трябва първо да положи клетва като конституционен съдия и след това да подаде оставка.

Депутатът обаче бе категоричен, че нарочената съдийка има качествата на избран конституционен съдия.

Отношение по бойкота на клетвата на Марковска от страна на президента взе и друг независим депутат – Дарин Матов.

По думите му Марковска е била единственият човек, който е могъл да вземе решение дали да се закълне или не.

"Тя ни каза още в коридора, когато се качвахме в Конституционния съд: "Аз повече от вас знам и познавам законите на Република България, аз не мога да предам тези 127 народни представители – най-много от всички политически сили в парламента, които ме избраха, и вас като вносители – независимите народни представители, аз бях длъжна да дойда и да се закълна.

Оттам нататък, спазвайки Конституцията и законите, на които съм служила в последните 38 години като съдия, щях да си подам оставката и да спра дотук, обаче след този акт на президента, съм силно амбицирана да си потърся правата по съдебен ред", е казала Марковска пред депутатите.

Припомняме, че Венета Марковска не успя да се закълне като съдия в Конституционния съд след открит бойкот на президента Росен Плевнелиев. Той отказа да присъства на клетвата й, като по този начин я провали.

Преди нея се заклеха трима нови членове на КС - Георги Ангелов, съдия от Върховния административен съд - избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента и избрания от Народното събрание - Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ.