Подписваме в четвъртък за "Южен поток"

Президентът се срещна с Делян Добрев и обяви подкрепа за проекта

В четвъртък ще се подпише окончателното инвестиционно решение за "Южен поток", съобщи президентът Росен Плевнелиев след срещата си с министъра на икономиката Делян Добрев.

На срещата министър Добрев е уверил президента, че всичко е в доклада, който днес му е представил.

"За мен е важен подходът, заради българските граждани и потребители. Министър Добрев ме увери, че полагат общи усилия, за да може цената на газа да бъде по-изгодна", отбеляза Плевнелиев във връзка с предвидения нов договор за цената на газа.

Президентът отчете, че за него е важно българските граждани да са информирани.

"Доволен съм от информацията, която получих. Аз съм за проекта "Южен поток", но е важно правителството да преструктурира проекта добре, каза още той. Плевнелиев подчерта, че е важно да имаме общоевропейска позиция по проекта "Южен поток", както и да продължаваме да приоритизираме южния газов поток.

"Министър Делян Добрев и неговият екип ме увериха, че полагат всички усилия, за да може България да получи още по-добри условия от тези, които вече получихме", каза Плевнелиев във връзка с предстоящия нов договор за цената на газа.

Както е известно преди няколко дни президентът поиска повече информация от правителството за проекта "Южен поток", който предстои да бъде подписан.

Със задачата да "просвети" Плевнелиев с новостите по темата бе натоварен икономическият министър Делян Добрев, който днес се срещна с президента.

Самият Добрев подчерта, че в четвъртък ще бъдат уточнени и параметрите на новия газов договор. Той отново бе категоричен, че нямаме финансов ангажимент по проекта "Южен поток".

"Южен поток на територията на България ще бъде финансиран изцяло с проектно финансиране", категоричен бе Добрев.