Искаме и друг, освен руския газ по тръбата на "Южен поток"

"Набуко" обаче е по-важен за България, отбеляза министър Делян Добрев

"Набуко" е по-напред като проект от "Южен поток", но проблемът е, че газът за "Набуко" ще дойде 2018 г., тъй като в момента се проучва находището, обяви пред Дарик икономическият министър Делян Добрев.

По думите му първата копка по "Набуко" може да бъде направена през март догодина, но при условие че ще има количества газ, които да преминават през тръбата.

"Набуко" е по-важен за България от "Южен поток" понеже ще допринесе за диверсификацията, е мнението на министъра

Според Делян Добрев по време на визитата на президента Владимир Путин у нас ще бъде взето окончателното инвестиционно решение за проекта "Южен поток".

"Това означава, че сме взели необходимите технически стъпки за започване на проекта, но това не е подписване на нов договор. На 9 ноември ще има борд на директорите за окончателно инвестиционно решение. Символично подписване на решението пак може да има, но това, което на 9 ноември ще се случи, не е нов договор, защото всички параметри са фокусирани още 2009 г.", посочи той.

За това ще минава ли по "Южен поток" и друг газ, освен руския, министър Добрев каза, че това е темата, по която трябва да се включи ЕК.

"Ние искаме по тази тръба да достига и друг газ до България. Но това е тема на всички останали акционери. България не е водеща страна по този проект, тя е една от държавите по този проект", уточни министърът.