Плевнелиев се смее: Денят на Европа и Македония?

Защо не празнуваме Гоце Делчев заедно, пита президентът

Македонското предложение към нас - да честваме заедно 9-и май – Деня на Европа – е много далече от това, което ние си представяме за честване на общи дати.

Така президентът Росен Плевнелиев отговори на предложените от македонския му колега Георге Иванов три дати за съвместно честване между Македония и България - 9 май, деня на признаване на България от Македония и деня на установяване на дипломатически отношения между двете държави.

По думите на Плевнелиев - в следващите седмици българските и македонските власти ще се активизират много и ще търсят решения.
"Не просто - само една или две дати, още повече дати, които са общоевропейски и отдавна признати. А истински, конкретни, между двете страни, добре работещи предложения за съвместно честване на дати. Защо не Гоце Делчев?", заяви Росен Плевнелиев.
"Нека да е категорично ясно за всички, че писмата и идеите за работни групи, които вече валят от Македония, са едно. Това, което е важно за мен са резултати, реформи, действия. Резултати в интерес на добросъседството. Очаквам това нещо да се случи. Няма да се случи от днес за утре. И зависи от властите в Скопие.

Ние сме отворени за сътрудничество, декларирахме го много пъти. Лично аз още в началото на моя мандат заявих категорично – по делата ще ви съдим. И нека да запомнят именно това много силно послание. Само по делата, а не по писмата ще ги съдим. Дела за добросъседство", заяви още Плевнелиев.