Македония рони солзи, че не ги сакаме во Европата

Големо НЕ од Бугарија за влез на Македонија во ЕУ, пишат там медиите

В Македония проплакаха срещу категоричната българска позиция по повод евентуалното членство на страната в ЕС, изразена по време на посещението на еврокомисар Щефан Фюле в София, предаде "Фокус".

България още веднъж гарантира, че подкрепя европейското членство на Македония, но не на всяка цена. По време на срещите на еврокомисаря Фюле в София и президентът Плевнелиев, и министърът на външните работи Младенов заявиха, че Македония все още не е готова за членство в ЕС и затова пречат както национализмът в отношенията със съседите, така и преследването на хора с българско самосъзнание, провокациите и поставянето на бариери пред деловите и нормалните отношения. Ясно и категорично на Скопие бе обяснено, че е време да прекрати антибългарската кампания, подмяната и манипулирането на историческите факти.

Ето как реагираха македонските медии на срещите в София.

Телевизия „Сител” излъчи репортаж, озаглавен „Плевнелиев тврди дека Бугарите во Македонија биле дискриминирани”.

Вестник “Вечер” в голямо заглавие съобщава “Големо НЕ од Бугарија за влез на Македонија во ЕУ”, за да поясни, че „След Атина и нашия източен съсед обяви на практика обявените „Червените линии”.

Македонската емисия на „Дойче веле” обясняваБугарија на Филе му се жали поради Македонија” и допълва „Условена поддршка од Бугарија за Македонија”.

Телевизия Канал 5 констатира „Бугарија со своите забелешки за Македонија не наиде на согласност кај еврокомесарот Штефан Фуле”.

Електронното издание „МКД” тъжно съобщава „Бугарскиот претседател е незадоволен од извештајот на ЕК за Македонија”.

За сметка на това във вестник „Нова Македония” Владимир Миянович се упражнява на тема България, като определя страната ни като „ревнива влюбена девойка, която иска да се докаже, че я има” и твърди, че „Македония винаги е била първата, която протяга ръка”.