Ужасията "Санди" вече взе 48 жертви в САЩ

Все още 8 млн. души са без ток, пораженията са невиждани

Ураганът "Санди" до снощи взе най-малко 48 жертви в САЩ, 18 от тях в Ню Йорк, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Мнозина от загиналите са загубили живота си ударени от прекършени дървета.

Спасителните екипи продължават да работят. Над 8 милиона души на източния американски бряг са лишени от електричество. Три реактора на атомни централи в САЩ са спрени, а четвърти е под наблюдение.

Спрян е общественият транспорт. До снощи бяха отменени над 18 000 международни и вътрешни полети. Ще минат дни преди въздушният, наземният и подземният транспорт и електроснабдяването да се нормализират, посочва АП.

"В Ню Йорк имаме най-малко 18 жертви", каза на пресконференция кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Той посочи, че ураганът "Санди" се е разразил с "историческа мощ" и добави, че е видял сцени на отчаяние, "напомнящи на онова, което сме гледали за края на Втората световна война".

Небивало тежки повреди са нанесени на нюйоркското метро със 108-годишна история. Според кмета метрото може да заработи отново най-рано след пет дни. Блумбърг потвърди, че фондовата борса на Уолстрийт днес ще бъде отворена в 9.30 ч. местно време, но училищата в Ню Йорк ще останат затворени.

Затворени са и трите основни летища на Ню Йорк - "Джон Кенеди", "Ла Гуардия" и Нюарк. Има известна вероятност днес да бъде отворено летище "Кенеди", но за другите две няма информация, добавя АП.

Президентът Барак Обама ще посети днес щата Ню Джърси и заедно с губернатора Крис Кристи ще огледа щетите, нанесени от урагана "Санди".

Придошлата река Хакенсак в Ню Джърси наводни три града. Природното бедствие се стовари върху Литъл Фери, Муначи и Карлщад толкова ненадейно, че местните власти не успяха да
предупредят 19-те хиляди жители да се евакуират в по-високи райони, посочва Ройтерс.

При Муначи според полицията се е скъсала крайбрежна дига. Най-малко 2000 души са били евакуирани от спасителни екипи във временни убежища.

Обама отмени присъствието си на насрочените за днес събития в щата Охайо в предизборната си кампания, за да отиде до Ню Джърси, посочва Ройтерс.