Един българин в центъра на суперурагана

Свят

30-10-2012, 19:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кореспондент на Bulgariautre.bg разказва за ужаса от “Санди”

Ураганни ветрове тресяха цялата сграда. Можеше да чуеш как покрива скърца над главата ти. Всеки порив ставаше все по-силен от предишния, а стъклата на прозорците се пукаха.

Това разказва в писмо до редакцията ни Иван Маринов, кореспондент на Bulgariautre.bg, който се оказа в сърцето на ужасяващия ураган „Санди“, който сутринта порази сърцето на САЩ и отне до момента 17 човешки живота.

Разказът му от първо лице, единствено число:

Вали като из ведро все едно над нас има цистерна, която изсипва вода. Спира за миг, но следващият порив идва още по силен. Едно дърво се разцепи пред очите ми и клоните се стовариха със страшен гръм на земята.

От прозореца си виждам как дърветата се превиват под силата на вятъра. В 20,00 вечерта спря тока. В тъмния небосклон се виждат само проблясъците от трансформатори, които експлодират.

Пуснах радио на батерии, за да слушам какво се случва наоколо. Във въздуха летят листа, клони, всичко което вятъра е откъснал. И така почти 4 часа. И след това тишина. Единични пориви на вятъра от време на време. Дъждът продължава.

Мазетата на сградите имат помпи, които обаче едва смогват да изхвърлят идващата вода. Радиото съобщава, че над 5 милиона клиенти са без ток. Под клиент се разбира не един човек, а семейства или сгради. Истинската цифра е много по голяма. Все по-тихо е навън.

Сега е 7:30 сутринта вторник.  Все още сме без електричество. По-важното е че покрива на сградата е тук.  Добре съм, завършва Иван Маринов.