Балтия в Бюджет 2013: Лихвите по депозитите с данък -10 %

Политика

10-10-2012, 14:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

При 20 бона в банка дължите на държавата 80 лева годишно

С 10% ще се облагат лихвите от депозитите на физическите лица от 2013 г.,обяви вицемиерът и финансов министър Симеон Дянков.

С приетите от правителството промени на практика ще се облагат и лихвите по депозитите на българите в банки в рамките на страните от ЕС или от Европейското икономическо пространство.

Дянков даде и конкретен пример. Ако някои има 20 000 лева на депозит, то при годишна лихва от 4%, той ще плаща 80 лева данък на година. Очакванията са този данък да доведе до допълнителни приходи за бюджета от 120 милиона лева.

По думите му целта е не толкова заради фискалния ефект в Бюджет 2013, колкото да се възстанови равнопоставеността между хората.

"Ако някой има 50 милиона лева в банкови депозити, ще плаща повече от лихвите, които е получил, но така е справедливо, защото сега богатите плащат по-ниски данъци", аргументира се той и продължи:

"Доходите от депозити е типичен за по-богатите. Така, някой, който получава минималната работна заплата плаща данък, а тези, които са по-богати и си държат парите в банки не плащат такъв", коментира той.

Според статистиката, извадена от финансист №1 на държавата, в България под 10% от населението има депозити над 20 000 лева.

На въпрос дали този нов данък няма да се отрази на стабилността на банковата система у нас, финансовият министър заяви, че "банковата система има огромен ресурс, като всеки месец този ресурс се увеличава с около половин милиард лева".

Симеон Дянков съобщи и за още една новост от догодина -  въвежда се единно платежно нареждане.

"По този начин на бизнеса се спестяват около 50 млн. лева. В момента средният бизнес на месец подава между 8 и 12 различни данъчни декларация. С единното платежно нареждане ще се подава само една данъчна декларация само в една сметка", поясни министърът.