Работим за минимум 1,85 лева на час

Политика

10-10-2012, 13:58

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

310 лв. минимална заплата от 2013, реши правителството

От началото на следващата година минималната работна заплата у нас ще бъде увеличена от 290 на 310 лева. Това реши днес с постановление правителството.

При определянето на новия размер са отчетени възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси, както и възможностите за разкриване на нови работни места.

Вече е определен и размера на минималната часова работна заплата. работодателите ще трябва да плащат миниму по 1,85 лева на час.

С друго постановление Министерският съвет определи нов, по-висок размер на линията на бедност за страната за 2013 г., който ще бъде 241 лв.

Според изчисленията, направени на база статистически данни от изследването на бюджетите на домакинствата в България на НСИ, тази сума гарантира минималните потребности от храна и други стоки и услуги.

Министерски съвет прие и проектобюджета за 2013 г. В него е заложен икономически растеж от 1,2 %, обяви след заседанието финансовият министър Симеон Дянков. За сравнение, през тази година заложеният растеж е 1%.

Предвидено е в областта на образованието да има допълнително финансиране със 122 млн. лева.

Минималната пенсия се увеличава на 150 лева, скачат още социалната пенсия и таванът на максималната пенсия. От 1 април 2013 г. размерът на пенсиите ще се увеличи средно с 9,3 на сто.

В проектобюджета не е заложено увеличение на парите за МВР, ДАНС и НСО.