Отиде си великият Наум Шопов

Архив Бургас

18-04-2012, 15:28

Снимка:

Народен театър "Иван Вазов"

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Великият актьор е починал в Правителствена болница, където е постъпил преди няколко дни заради сърдечни проблеми.

Ден преди да дойде в Бургас ни напусна още едно от големите имена на българската кино и театрална сцена - великият Наум Шопов.

Филмовата легенда почина днес на 81-годишна възраст, потвърди на официалната си страница Народен театър "Иван Вазов".

Наум Шопов е починал в Правителствена болница, където е постъпил преди няколко дни заради сърдечни проблеми. Както е известно, актьорът бе опериран преди около година и половина след получен инфаркт, като му бяха поставени три байпаса, за да бъде овладяно запушването на артерия.

Роденият на 27 юли 1930 г. Наум Шопов често е определян като един от най-загадъчните и чувствителни актьори в българския театър и кино. 

Легендарният ни артист остави зад гърба си над 50 роли в значими български продукции, сред които "Крадецът на праскови", "Инспекторът и нощта", "Иконостасът", "Цар и генерал", "Вилна зона", "Топло", играе от десетки години в Народния театър, като впечатлява с изявите си в "Крал Лир", "Хамлет", "Дневникът на един луд".

Той започва театралната си кариера в Старозагорския театър като стажант, отбелязва Дневник. Без завършено средно образование и поради политическа неблагонадеждност остава извън театралната институция ВИТИЗ. Наум Шопов успява да се наложи на сцената и през 1958 г. е поканен за актьор към трупата на Военния театър в София.

Играл четири пъти Ленин, актьорът остава в съзнанието на публиката с ролите си в "Коварство и любов", "Животът е сън", както и в "Делото Дантон" през 1978 г. на Анджей Вайда.

През 1966 г. режисьорът Крикор Азарян дебютира в Театър 199 с "Дневникът на един луд" на Гогол и с огромни притеснения и респект кани вече нашумелия Наум Шопов за своето представление.

Четиридесет години по-късно София осъмна с плакатите "Наум Шопов е луд", рекламиращ премиерата на "Крал Лир". Още преди години актьорът споделя пред директора на Народния театър Васил Стефанов, че мечтае да играе Крал Лир, като си представя това да се случи или в Народния или във Военния театър, тъй като финансовите възможности и актьорските трупи са най-пълноценни там.

Първоначално му желание тогава е Леон Даниел да постави Шекспировата трагедия, а по-късно през 2001 г. се завърта името и на нашумелия режисьор Галин Стоев. През 2005 г. Народният театър прави още един жест към големия актьор Наум Шопов, като подкрепя юбилейната театрална обиколка в провинциалните театри "Наум Шопов на 75", където актьорът играе в "Последната лента на Крап" по Самюел Бекет под режисурата на Димитър Еленов.

Софийската публика помни абсурдистката пиеса по Бекет "Последния запис" на сцената на Театъра на армията през 1992 г. с режисьор Крикор Азарян, за която Шопов печели "Аскеер" за водеща мъжка роля.

Десет години по-късно, през 2003 г., той е награден и за цялостното творчество отново с "Аскеер". През този период най-значимата роля на актьора остава в "На дъното" по Горки на режисьора Ал. Морфов като Лука.

В ранните години на демокрацията заедно с Вельо Горанов Наум Шопов прави "Крал Лир" в театър "Движение", но остава без резонанс в театралните среди. Актьорът открива в този класически шедьовър освен трагизма и много бликащ хумор, който иска да реализира с помощта на режисьора Явор Гърдев.

Около честването на 70-годишнината на актьора той се разболя тежко, а колегите му от трупата на театъра събираха средства за "бедстващия" Наум Шопов.

През 2006 година бе удостоен и с престижното отличие Икар за цялостно творчество.

Поклон пред паметта му!