Фандъкова чака идеи за кучетата

Архив София

25-06-2012, 13:50

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Кметът на София смята, че е нужна национална програма.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е отворена за идеи за справяне с проблема с уличните кучета.

Ще приема всяко предложение и разумно решение за проблема с бездомните кучета, освен призиви за оставки и даване на прокурор. Аз не съм чула до този момент нито едно по-различно предложение от мерките, които са заложени от общинската програма, която реализираме, по която работим ежедневно. Нещо повече – допълваме тези мерки непрекъснато. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Сега започваме със специално предоставяне на безплатна кастрация в селските райони. Дворните кучета са една неразорана нива. Това са кучета, които не можем да ги проверим лесно, защото не можем да влезем в дворовете на хората. В същото време, обаче, те могат спокойно да излизат от дворовете и непрекъснато да увеличават популацията на бездомните кучета, посочи Фандъкова.

След безплатната кастрация, която извършихме в ромските квартали – една територия, в която до миналата година не беше влизано сега продължаваме с кастрацията на дворни кучета, а същото така и усилена кастрация на кучетата в строежите, в промишлените зони. Това са най-рисковите зони от гледна точка на увеличаване на популацията, обясни тя.

Фандъкова посочи, че ще поиска от общинските съветници и от всички политически групи да не политизират този въпрос, а да се обединят около всички мерки, които те самите биха могли да предложат.

Кметът на София смята, че е нужна национална програма. Поискала съм и някои законови промени, които очаквам да бъдат разглеждани в Народното събрание. Всички тези мерки са насочени към намаляване на популацията на кучета, каза още кметът.