Борисов: С Румъния сме твърдо решени да работим за падане на визите за страни като Канада (видео)

Общи стъпки за премахване на визите за Канада ще предприемат премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Дачиан Чолош. Това обявиха двамата след днешната им среща в Министерски съвет. Те съобщиха, че подготвят общо писмо до премиера на Канада.

"Аз мисля, че тази несправедливост към България и Румъния скоро ще отпадне, защото на практика и двете държави показаха, че се справят във всички случаи не по-зле, дори по-добре от много шенгенски държави", коментира след срещата Борисов. Той посочи, че освен пред Канада ще настояваме да паднат визите и за САЩ. "С тях ние сме в прекрасни отношения, но в същото време твърдо сме решени да защитим интересите и на българския, и на румънския народ, на гражданите им и те да пътуват без визи. Подготвяме и съвместно писмо, поканили сме техните министри да дойдат тук, да ги запознаем и с нашите шенгенски системи. Надявам се накрая всички да се поздравим със свободно пътуване - канадци, българи и румънци", заяви Борисов.

Премиерите на България и Румъния са обсъдили и изграждането на новата газова връзка през Дунав. "Тя ще бъде готова до края на есента, за да може да създадем мрежа за дистрибуция на общ газ в региона", посочи Дачиан Чолош.

"Съгласихме се на ниво премиери и министри на външни работи да работим заедно за регионалното сътрудничество, където имаме общи интереси и отношения с Република Молдова и Сърбия. Искаме да координираме позициите си в рамките на ЕС и не само", обясни още румънският министър-председател. Той даде висока оценка за усилията на страната ни в опазването на границите. "България опазва външните си граници все едно е държава от Шенген, което е предимство за ЕС и Румъния", заяви Чолош.

Сътрудничеството в НАТО и хармонизирането на позициите за поддържане на източния фланг на Алианса, включващи общи учения в Черно море, също са били тема на разговорите.

Премиерът Бойко Борисов се срещна и с президента на Македония Георге Иванов, който е на посещение у нас за участие в срещата на върха за Югоизточна Европа. Двамата обсъдиха редица теми, сред които мигрантската криза, Близкия изток, интеграцията на Западните Балкани. "Убедени сме, че бъдещето на всички държави от Западните Балкани е в ЕС. Потвърждаваме готовността и желанието да обсъждаме и да оказваме експертна помощ на Република Македония по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да се постигне съществен напредък по пътя на страната към членството й в ЕС и НАТО", посочи премиерът Борисов.