Джихадист от ИД: Ще наложим Халифат и в България (видео)

Диляна Гайтанджиева е международен кореспондент на „Труд”. В поредица от репортажи от най-горещата точка в света – Сирия представя ексклузивно срещите си с джихадисти от „Ал Кайда” и „Ислямска държава” (ИД) и шокиращи истории от войната в Близкия изток, отнела живота на над 250 000 души през последните 5 г. и причинила най-голямата хуманитарна криза в света след Втората световна война.

Дойдох в Сирия да упражнявам джихад, да се подчинявам на волята на Аллах, да воювам за халифат срещу неверниците. След като вече сме създали халифат в Сирия, ще го наложим навсякъде по света, дори в България. Тази заплаха отправя член на ИД, когото срещам в строго охраняван затвор в Дамаск.

33-годишният Абу Абдул Рахман е дошъл в Сирия от Киргизстан преди три години и е работил във военен лагер за деца в сирийския град Ракка - крепост на провъзгласения от джихадистите халифат.

Абу Абдул Рахман твърди, че пътуването му дотук е било безпрепятствено, тъй като границата от турска страна била отворена. „Минах полицейска проверка на летището в Атма и полицаите ме качиха на автобус заедно с още четирима узбеки, които също пътуваха за Сирия. Турските полицаи ни пуснаха, без дори да поглеждат паспортите ни”, е спонтанният отговор на въпроса ми как чужденецът е минал строго охраняваната граница на Турция. Въпреки че срещата ми с арестанта протича под зоркия поглед на офицери от сирийския режим, въпросите ми не са предварително поставени – факт, който ме кара да приема отговорите с голяма доза достоверност.

Абу Абдул Рахман разказва, че по същото време Саиф Аллах-Чеченеца (чеченски екстремист, назначен впоследствие за висш ръководител в ИД и убит по-късно) събирал отряд чеченци за джихад. „Чеченският отряд направи видеообръщение и аз се присъединих към тях в град Хретан”, разказва с чувство на изпълнен дълг джихадистът. След обучение във военен лагер, отрядът на Абу Абдул Рахман се присъединил към „Ислямска държава” в Ракка, където киргизецът бил разпределен на работа в детски лагер.

„Най-големите деца бяха на възраст 12 г., най-малките – на 6. Това беше таен лагер, в който децата учеха религия”, отговаря неохотно арестантът и отказва да уточни как и на какво са обучавани децата. Твърди, че уроците включвали само религиозна подготовка, което противоречи на пропагандата, разпространена в интернет и показваща деца войници, тренирани да убиват. В последните видеа на „Ислямска държава” невръстни деца във военна униформа застрелват пленници от упор и взривяват коли бомби с пленени войници.

Тези твърдения се потвърждават от друг негов сънародник, член на ИД, когото срещам в затвора в Дамаск. 22-годишният Мохамед Яхия от Киргизстан е вербуван в университет в Египет, където е учил ислямско право. Студентът отговаря, без да се замисли защо е дошъл в чужда държава на война: „Шейх Мохамед Хасан (лидер на салафистите в Египет – б.а.) и шейх Мохамед Морси (лидер на „Мюсюлмански братя”, осъден на смърт в Египет – б.а.) призоваха за джихад в Сирия. Имаше такива призиви и в джамиите. Казаха, че джихадът в Сирия е наше религиозно задължение. Затова дойдохме тук.

Влязохме нелегално в Сирия от Турция. Турската армия ни видя, че пресичаме границата, но ни остави да продължим, без да стреля по нас, без дори да прави опит да ни спре. Разстоянието между нас и турските войници беше 30 метра. Дойдохме при „Ислямската държава” и положихме клетва за вярност на Абу Бакр ал-Багдади (лидерът на ИД, самотитуловал се за халиф – б.а.). Научиха ни как да стреляме. Бяхме 11 чужденци, които положихме клетва за вярност и бяхме предвождани от Абу Оайс-Мароканеца (емир на провинцията на Алепо). Всички бяхме от чужбина – Чечня, Киргизстан и други държави. Скоро станахме 20 души.”

Мохамед разказва, че се присъединил към организацията в Алепо, Северна Сирия, но неговият отряд бил изпратен като подкрепление на джихадистите в град Ракка. Киргизстанецът попаднал в клопка и бил арестуван от редовната Сирийска армия, лоялна на президента Башар Асад. Мохамед получил предложение да се ожени за жена от близко село, която знаела Корана наизуст. Вместо булка на срещата го чакали сирийски войници, които му устроили капан. При заплахата от смъртна присъда джихадистът отрича съучастие в убийства на цивилни, но предупреждава: „Ислямска държава” воюва да наложи халифат по целия свят и управление по законите на Шериата не само в Сирия”.

Всички джихадисти, с които се срещам, споделят една и съща мотивация. Нямат чувство за вина и не показват никаква емоция. Оправдават престъпленията си с идеологията на ИД, според която „убийството на неверници е религиозен дълг и път към рая”.

По данни на различни разузнавателни служби, цитирани от световните медии, в Сирия има чужденци от над 86 държави, като броят им се е увеличил два пъти за последните две години - до 30 000 след обявяването на т.нар. Ислямски халифат в Сирия и Ирак.