Дискусия за ски-зоната в Банско (видео)

Министър Василева: Еколозите не изразиха разбиране

 

”Днес направихме пореден опит за консенсус за действия, които трябва да бъдат предприети в концесиония договор за управление на ски зоната в Банско. На всички въпроси беше отговорено от компетентните органи. Обсъдихме какво може да се направи оттук нататък, дали ще продължи непрестанно напрежение и криза, дали да се прекрати концесията или ще се измени”. Това коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева след срещата за бъдещето на ски зоната в Банско.

”Бяха очертани последствията от прекратяване на концесионния договор. В договора няма ясно основание за прекратяването му, като за това причина може да бъде неплащене на концесията и неизпълнение на инвестиционните намерения. По първата причина, по която можем да развалим концесията мнението на експертите е, че трудно би могло да се докаже такова нещо и в този смисъл бяха очертани последствията за държавата в размер на десетки милиони левове, като подобни щети биха включвали разходите за инвестиции в зоната и компенсации за пропуснати ползи за оставащите 15 години и непреките щети за ски туризма и местната икономика”, разясни Василева.

”Не бива да забравяме, че концесионерът ще търси правата си в съда, което би обрекло години наред да не се случва нищо в Банско, затова избрахме подход, като целта на изменението на концесията е да се постигне съответствие с текущото законодателство”, заяви екоминистърът. ”Споровете бяха емоционални! Не беше изразено разбиране да бъде възприето това решение и еколозите продължават да имат притеснения”, обясни тя.

”Ние се ангажирахме да поискаме от концесионера документация, кадастрална карта и регистър на съоръженията. Това не е изискване по договор, но и междуведомствената комисия излезе със същото решение и затова ние имаме готовност да поискаме това от него”, каза още тя. От думите и стана ясно, че ще се ангажира концесионерът да разработи цялата кадастрална карта и да поддържа карта на активите.