Иван Петков: Дано позитивното отношение към нашите момичета се запази - те го заслужават!

Старши треньорът на националния отбор на България по волейбол за жени Иван Петков благодари на всички хора, подкрепяли момичетата му. Успоредно с голямото разочарование от отпадането на осминафиналите на Евроволей 2021 той за първи път разкри мащаба на здравословните проблеми в отбора, но и призова подкрепата към момичетата да продължи, а създадената емоция около тях да бъде използвана за бъдещето.

"Благодаря на всички хора, които живяха заедно с отбора ни. Подкрепата ви значи много. Разочарованието е голямо, но не спирайте да подкрепяте момичетата - те го заслужават.

Имахме много здравословни проблеми, но просто не искахме да говорим за това. Сега в никакъв случай не искам това да звучи като оправдание, просто дължим това обяснение на хората, ако са забелязвали изтощение в дадени моменти. Всичко започна с контузията на Мирослава Паскова, след това тези здравословни проблеми, които са от три мача. Наистина не искахме да отваряме дума за тях, защото вярвахме, че ще се справим като отбор. Лошото е, че и хората, които трябваше да ротирам, също бяха със здравословни проблеми, не само голяма част от основните фигури, на които им се налагаше да играят, въпреки проблемите.

Конкретно за мача с Швеция - по-добро физическо състояние можеше да ни докара по-леки ситуации, да решаваме по-бързо в дадени моменти. Ако това се беше случило, мачът сигурно щеше да завърши както първия гейм. Но всичко това остава някъде във времето. И ако някой някъде горе е казал: "Не може да спечелите", сякаш това и стана. Така ни започна турнирът - с всички проблеми, които имахме, така и завърши.

Другото, от което исках да предпазя отбора, са големите очаквания. Но комбинацията от големите очаквания и недоброто здравословно състояние, за съжаление, доведе дотук. Малшанс. Така се е случило.

Но пък със същите тези момичета, които имаха проблеми, спечелихме срещу Полша. И се случи така, че един отбор, който донесе голяма радост и вдигна очакванията на хората в последните четири години, стигна дотам, че загубихме по този нелеп начин. За жалост, точно на Европейското първенство, за което най-много се готвихме, се случи този неприятен завършек. Лошото е, че четиригодишен цикъл завърши по начин, по който не трябваше. досега винаги сме надграждали и сме правили впечатление с нашата скромност и работохолизъм - и затова е жалко това, което се случи.

Швеция имат един уникален състезател - Изабела Хаак. Не трябва да омаловажаваме работата на Швеция. Те са отбор с добри състезателки, с искра. Имахме уважение към тях, но очаквахме да спечелим. Но ние не успяхме да се справим добре на посрещане. Сега - каквото и да коментирам, вече няма значение.

Въпреки всичко и това огромно разочарование у всички, аз трябва да кажа едно "браво" и едно "благодаря" на отбора - тези момичета направиха така, че хората да обичат този отбор, на женски волейбол имаше пълна зала, големи емоции, големи очаквания. Свърши неприятно, но животът продължава. Важно е обаче тази емоция да бъде използвана и да се развие в бъдеще.

Просто искам при възможност да се запази това позитивно отношение към нашите момичета, защото те го заслужават. И в бъдеще ще го показват още", коментира Иван Петков.