Георги Кръстев: Уча и от „великите”, и от „обикновените”, но с поглед в дълбочина!

Той е едва на 21 години и е най-младият кандидат за народен представител

Георги Кръстев е роден през декември 1999 година в Русе. Завършва Математическата гимназия „Баба Тонка” и в момента е третокурсник по специалността „Право” в Русенския университет. През 2020 година е номиниран от Юридическия факултет за “Студент на годината”. Негов доклад е публикуван в сборника с научни трудове на РУ “Ангел Кънчев” за 2020 г. Носител е на три сребърни медала по плуване от летните университетски спортни игри 2020 г. Същата година е избран за участие в програмата „Млади политици на изборни длъжности” на Европейския комитет на регионите.

Още преди да навърши пълнолетие има забележителни успехи: става най-младият „Президент за един ден;  участва в проектите „Euroscola” и „European Youth Event”, Европарламент, Страсбург; грамоти и плакети за обществено значимите му дейности.

От февруари 2020 г. Георги Кръстев е лидер на русенската общинска младежка структура на ГЕРБ и в момента е най-младият кандидат за народен представител от Русе.

Той е едва на 21 години и е най-младият кандидат за народен представител. Младостта му обаче не само не е порок, но може да бъде и най-силното му оръжие. Георги Кръстев чупи всички клишета и високомерни погледи, защото там където някои могат да предложат дипломи и стаж, той може да застане с ясни идеи; необременен от страхове и предразсъдъци ум; енергия, която заразява и увлича; внимателен поглед, готов бързо да учи и анализира. Впрочем неговите двайсет и една години са толкова наситени с целенасочен опит и знания, нужни на всеки бъдещ политик, че клишето за младежка неопитност също не може да издържи пред аргументите на забележителните му постижения.

Докато повечето хора отчитат изминалата 2020-а като „куха” година, то за Георги Кръстев това е една година на невероятни успехи, с които може да се гордее не само Русе, но и цяла България. При оспорвана конкуренция от 600 кандидати, сред които и кметове на големи градове в ЕС, той е избран за участие в програмата „Млади политици на изборни длъжности” на Европейския комитет на регионите. Кохезионната политика и структурните фондове на ЕС е темата, а 20-годишният младеж е отличен измежду 150 политици и общественици за участие във финалната церемония на кохезионната програма от 18-тата Европейска седмица на регионите и градовете. През октомври миналата години той държи реч, заедно с еврокомисаря по кохезионната политика и реформите на ЕС и с президента на Европейския комитет на регионите пред участниците в програмата. Речта му докосва и вълнува със споделената визия и мечта за развитието на Европейския съюз.

Като политик, 21-годишният Георги има ясна цел – да се върнат младите и способни хора в България, а тези, които са тук, да не я напускат и да работят за своята реализация в родината си. Тази своя мечта той споделя още през 2016-а година като гост в шоуто на покойния вече Милен Цветков. Телевизионният водещ го кани след като, едва 16-годишен, става най-младият „Президент за един ден”. Прекараният цял ден с президента на Република България и неговият екип, амбициозният младеж отчита като „първото докосване до най-високото институционално ниво и безценен опит”.

 Как ще се върнат младите хора в България и как ще спрат да я напускат? Георги изненадва с ясната си конкретна стратегия: „Идеята ми не е да теоретизирам, а да мотивирам с личния си пример. Аз ще докажа, че с истинска борбеност, успехът е възможен и той не зависи от броя на годините!”

Сигурно за повечето хора, които избират да стоят далеч от политическия живот или да коментират със стерeотипа на критикарското мислене, мечтата на един младеж да влезе в голямата политика, изглежда, меко казано, странна. Но не и за Георги. В семейството му постоянно се дискутират политически теми и идеи. Баща му е един от най-близките му хора и любим спаринг партньор по политически дебати. Често дискусиите им продължават до късно нощем, за да стигнат чрез взаимно изслушване на аргументите до правилни отговори и общоприемлива позиция. Майка му Наталия Кръстева е един от най-активните общински съветници от групата на ГЕРБ в Русе, бивш заместник кмет на Община Русе и дългогодишен адвокат. Самият той се определя като трето поколение юрист и политик и казва, че не може да е категоричен в това дали той е избрал този път или пътят е избрал него, но истината е, че той неотклонно върви към своята цел.

Това е причината, докато учи в Математическата гимназия „Баба Тонка” да се присъедини към клубовете по „Дебати и ораторска реч” и „Успешните хора”. Води го желанието да си обясни самият процес, който формира начина на мислене на подсъзнателно ниво, както и да се научи да изгражда тезите си и да намира аргументите, с които да ги защитава. Активното му участие в младежкия парламент към Общинския младежки дом-Русе през този период също е част от целенасочената му подготовката за реалния политически живот. За дейността си в него е отличен с плакет.

Дипломата от Математическата гимназия му дава много възможности за избор къде да продължи висшето си образование, но Георги Кръстев избира да остане в родния си град, където да продължи да се занимава с обществена дейност, докато учи „Право” в Русенския университет. Гордее се, че от 20 положени изпита, от първи до трети курс, всичките са издържани с пълен отличен. Успоредно с това нито за миг не спира да работи за обществени каузи. На въпрос дали ангажиментите на народен представител не биха му попречили на ученето, Георги отговаря без колебание: „Това, в което някои виждат пречки, аз виждам възможности. Колкото си по-натоварен, толкова си по-продуктивен. Това е „дясното” – свобода на избора да печелиш от труда си и да нямаш рамка, която да те спира да се развиваш!”

Личният му пример е наистина заразителен. Още в началото на обявеното извънредно положение във връзка с COVID-19 миналата година, Георги Кръстев става доброволец на първа линия и повежда група от съмишленици да подкрепят служителите на МВР от разположените край града КПП-та. Младите доброволци доставят храна и топли напитки на униформените, които са на пост. 

„Мразя да си губя времето с дребнотемие, клюки и интриги. За мен е непонятна насладата от това да скролваш просто във фейсбук, за да намериш някой или нещо да те забавлява”, признава 21-годишният Георги Кръстев. Въпреки това той активно ползва социалните мрежи, за да е в час с процесите, които протичат в тях. Критичното му мислене му позволява бързо до отсее истинската информация от потока фалшиви новини. Посочва измамата, но не отделя излишна енергия за безсмислени спорове с хора, които са избрали да й вярват. Смята, че истината има силата да се доказва с дела и резултати, а не с думи.

Един от любимите му политически лидери в световен мащаб е Маргарет Тачър, „желязната лейди” – истински пример за десен политик, който доказва, че истинските резултати се постигат след реален труд. Лявата популистка политика го отблъсква, защото е прозрял, че е нереалистична, но пък популизмът лесно печели младите хора, не крие разочарованието си Георги. „Една идеология трябва да следва реалната човешка природа, а не да създадеш идеология и да се опиташ да натикаш човека в тази рамка!”, смята младият политик.

Да размишлява и да търси истините за смисъла на живота, за човешките взаимоотношения, за космоса, Вселената, Бог – това е съвсем естествено за него. Достигнал до прозрението, че най-верният път е пътят на сърцето – да правиш това, което истински ти харесва и да не позволяваш енергията ти да се пилее. Смята, че все още не е срещнал голямата любов, но е убеден, че понякога тишината в едни очи, може да ти каже повече от много думи или красиво тяло. С момичето, в което ще се влюби, ще трябва да изповядват еднакви ценности и да са отдадени един на друг със същата жертвоготовност, която е виждал и в своето семейство. Вярва, че нещата не трябва да се форсират на всяка цена, а да следват естествения си ход.

Георги умее да увлича и вдъхновява. Отвореното му съзнание му позволява да чуе отсрещната гледна точка и да води диалог с всеки човек. „Уроци се учат и от „великите”, и от „обикновените” хора, но човек не трябва да копира,  а да гледа навътре, дълбоко в себе си!”