Любо Ганев: Знам как да помогна на волейбола у нас

Спорт

23-11-2020, 09:23

Снимка:

БФВолейбол

Автор:

betenemy.com

Всичко от Автора

Любо Ганев е един от най-популярните и успешни родни волейболисти. След дълга спортна кариера, изпълнена с отличия, той продължава да бъде тясно свързан със спорта, като към момента е и президент на българската федерация по волейбол. Наскоро Любо Ганев бе избран и за член на административния борд на европейската конфедерация.

По-рано този месец Любо Ганев даде положителна проба за коронавирус, като към момента продължава да бъде под карантина в дома си. Той сподели за Betenemy, как се чувства и как прекарва времето на изолация. Засегнати бяха още и темите за родния волейбол и плановете за неговото развитие. Вижте какво още каза Любо Ганев пред колегата ни Християн Цуцев.

Здравейте, г-н Ганев, как сте, в какво здраве Ви намираме? Преди повече от седмица вие дадохте положителна проба за Covid 19. Първоначално бяхте съобщили, че нямате никакви симптоми. Как се чувствате сега и колко дни остават до края на карантината Ви?

Ами, чувствам се по абсолютно същия начин, без никакви симптоми. Имам още три дена и живот и здраве ще си направя пак контролен тест, за да видя дали всичко е отминало и започвам работа, както нормално.

Как минават дните Ви, затворен вкъщи? Доскуча ли Ви или имате достатъчно задачи и ангажименти, дори и от дистанция?

Не, аз бях свикнал да работя от вкъщи още при първото затваряне през март месец, така че нямах абсолютно никакви проблеми. Работя си от вкъщи, върша си нещата и всичко е наред.

Притеснява ли Ви ситуацията с коронавируса от спортна гледна точка? Последно в Нефтохимик обявиха за цели десет положителни проби.

Нормално е да ме притеснява ситуацията, това все пак е проблем в целия свят не само в България, така че колкото по-бързо всички успеем да се справим с него, толкова ще е по-добре, но виждате, че все по-трудно и по-трудно стават нещата, така че нормално и аз да съм притеснен, защото в крайна сметка това касае много хора.

Да се надяваме, че ситуацията няма да ескалира, тъй като новият формат на родния шампионат, който наложихте, създава предпоставки за още повече интересни сблъсъци. Смятате ли, че тази стъпка ще окаже значима положителна роля за волейбола у нас?

Вижте, аз съм сигурен, че форматът на шампионата, който предложихме, е достатъчно атрактивен, за да може абсолютно всички мачове да бъдат интересни, така че стига да имаме възможност да го изиграем, така както сме го запланували, шампионатът ще бъде много атрактивен.

Един може би малко изтъркан въпрос, но какви са целите Ви като президент на волейболната федерация? Споделяли сте, че искате да направите българския волейбол още по-атрактивен и като цяло по-качествен продукт. Може ли да направите един кратък обзор на това, което желаете да промените и да постигнете в бъдеще?

Вижте, аз целите си ги бях заявил още в началото на предизборната кампания. Те са много, като една част от тях вече успяхме да изпълним. На практика, както знаете, искам волейболът да бъде по-атрактивен като продукт, самото излъчване на мачовете да бъде така направено, че да има повече спектакъл, да има повече атрактивност, не само в самата игра, а и в цялата организация. За да могат нашите партньори да се асоциират с продукта волейбол, за да могат и самите общини да искат те да бъдат домакини на различни турнири и състезания, съответно да бъде интересно и гледаемо за феновете и едно от най-важните неща, да бъдем атрактивни за медиите, които да искат да ни излъчат. Това, естествено, става с работа на по-професионално ниво, както от клубовете, така и от организаторите. Трябва да се постараем да вкараме повече пари в нашия любим спорт, така че да вдигнем нивото в абсолютно всички показатели, а не само на играта или само на организацията.

На всеки българин му изкача в главата името Любо Ганев, когато чуе за волейбол. Повече помага или повече пречи тази известност? Вероятно, сега в ролята на президент сте нагърбени и с доста повече очаквания. Усещате ли го като някакъв товар или в тази ситуация е по-правилно човек да се абстрахира от очакванията и просто да прави това, което смята за правилно?

Аз винаги съм казвал, че аз по-известен от волейболиста Любо Ганев няма как да стана, но знам, че във волейбола има много с какво да помогна и какво да дам, така че това не ме притеснява, естествено. Мисля, че съм събрал добър екип. И във федерацията и с колегите, които са членове на управителния съвет, сме едно добро ядро, особено четиримата вицепрезиденти, които имам, така че работим задружно, стараем се да си поставяме високи цели пред нас и да ги изпълняваме, защото мисля, че това е правилният начин за развитието на волейбола. Много хора очакват от мен и от колегите ми от управителния съвет промяна към по-добро и аз съм сигурен, че ще успеем да я извършим.

Благодаря Ви, г-н Ганев, бъдете здрав!

И аз Ви благодаря!