Томас Бах: В България видях организация и гостоприемство на олимпийско ниво

Спорт

23-09-2018, 16:20

Снимка:

bTV

Автор:

„Код Спорт“, ТВ+

Всичко от Автора

Зимни младежки олимпийски игри в България биха били фантастично събитие, каза президентът на Международния олимпийски комитет

Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет, беше в София и даде само едно ексклузивно интервю – за предаването „Код Спорт“ по ТВ+.

Уникално за историята ни България домакинства на три световни първенства едновременно – по волейбол, художествена гимнастика и академично гребане. И неслучайно Бах нарече това олимпийски рекорд. Големият шеф на световния спорт пристигна за два дни в България, за да се докосне до уникалната обстановка. А накрая си тръгна с новина, след като одобри идеята София да кандидатства за домакинство на зимна младежка олимпиада.

Бах е адвокат по професия и олимпийски шампион по фехтовка от игрите в Монреал през 1976 година. Има в богатата си колекция от отличия златен, сребърен и бронзов медал от световни първенства. След като 7 години ръководи Германския олимпийски комитет, от 16 септември 2013-а той е първото лице на МОК.

- Какви са впечатленията ви след прекараните два дни в България, хер Бах?

- Наистина съм много впечатлен от вашата страна. Дойдох в много специален за България момент. Вие направихте истински олимпийски рекорд. Организирате едновременно три световни първенства в три различни олимпийски спорта! Това е безценен опит за страната ви. Видях колко голяма е помощта, която правителството оказва на спорта в България. Срещнах се и с всички важни хора в българския спорт. И без грам куртоазия ще ви кажа – направих наистина една много ползотворна визита.

- Кое беше най-важното нещо от вашето посещение?

- На първо място обединението, което видях в България. Цялото общество е зад спорта. Хареса ми най-вече страстта, която българите влагат. Великолепно е. Впечатлен съм. Всичко това може да има много голямо значение за развитието на вашия спорт генерално. Важно е младежта да се запали по олимпизма и смятам, че това се случва в България.

- След среща с нашия министър-председател Бойко Борисов се роди идеята България да се кандидатира за домакин на младежките зимни олимпийски игри през 2024 година. Мислите ли, че можем да се справим?

- Да. Отговорът ми е много лесен след края на моето посещение. Погледнете условията - уникални. София и планината Витоша. Всичко си имате. Вашата столица разполага с модерна инфраструктура, която гарантира, че можете да бъдете домакини на подобно спортно събитие. Имам предвид както за спортовете на открито, така и за тези в зала. Видях също условия за модерен пресцентър, който да приеме журналисти от целия свят. На Витоша вече има съществуващи съоръжения за ски. Нуждаете се от модернизация, но това е част от подготовката за всяко едно домакинство на голям форум. Но най-важното при вас е на лице. В тези два дни видях колко добре работи вашата организация, видях едно великолепно гостоприемство на българския народ. Мисля, че зимни младежки олимпийски игри в България биха били едно фантастично събитие.

- Благодарим за хубавите думи. Но какво България наистина трябва да направи, за да е реален кандидат за тези игри?

- Сега ще започнем дискусии с Българския олимпийски комитет и правителството. Всъщност те вече започнаха. След това ще видим как евентуална организация на зимни младежки олимпийски игри би могла да се осъществи. Ще видим какво България може да помогне не само тук в София, а и въобще в целия регион.

- Вие вложихте толкова много енергия, за да се осъществи идеята двете Кореи да излязат с обединен отбор на олимпийските игри. Мислите ли, че това беше важната следваща стъпка не само за спорта, но и за политиката?

- Не е само стъпка за политиката и спорта. Това беше голяма мисия за Международния олимпийски комитет. Нашата кауза е да успяваме и да вървим напред чрез спорта, а не чрез политиката. Глобално спортът се опитва да направи един по-добър свят, да направи по-добри отношенията между хората и нациите. Много сме щастливи, че успяхме в тази мисия на последните зимни олимпийски игри. Ще продължим да работим в тази насока. Ще продължим също и да подкрепяме двете Кореи чрез спорта. Ще направим всичко възможно за мира на Корейския полуостров. В този труден за света момент олимпийските игри са единственото събитие, на което цялата планета се събира на едно място. Всички държави живеят под един покрив, уважават се и са в мир с околните.

- Мислите ли, че след прекрасната организация на световното първенство по футбол може символично да се приеме и че войната с допинга в Русия е приключила?

- Не трябва да се смесва с други неща организацията на световното, която наистина беше голям успех за Русия, за футбола, за спорта. Сега все още има някои детайли относно отношения ни с Русия, които трябва да се преодолеят. Ние очакваме конкретни решения от Световната антидопингова агенция, които ще бъдат обсъдени на предстоящия изпълнителен комитет на МОК.

- Не са ли необходими вече по-модерни методи в борбата срещу допинга?

- Променихме много методи в МОК. Но ние можем да отговаряме единствено за допинг контрола по време на олимпийски игри. Това е на всеки две години. Международните федерации и Световната антидопингова агенция отговарят за останалите събития. Всички допинг тестове сме делегирали на ВАДА. Тя е независима от МОК агенция. Също така сме делегирали правото и на всички наказания, които са в правомощията на Международния спортен арбитражен съд. Така че никой не може да се оплаква от конфликт на интереси.

- И последен въпрос – кога да ви очакваме в България?

- Надявам се да мога да дойда много скоро, но ние имаме 206 олимпийски комитета, така че колкото и да ми е приятно, няма как да идвам например в България всеки месец.