Министър Кралев: Горд съм от представянето ни пред света на трите първенства! - bulgaria.utre.bg

Министър Кралев: Горд съм от представянето ни пред света на трите първенства!

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
18 септември 2018, 14:51 | България Утре
  • Снимка:
    ММС

През изминалите дни България се превърна в световна арена на спорта у нас. Цели три първенства -  по художествена гимнастика, волейбол и гребане, привлякоха погледите към България, а организацията бе на ниво. Правителството финансира 85% от необходимите инвестиции за първенствата, изградиха се нови спортни зали и бе осигурена адекватна организация и охрана с пълна подкрепа не само от премиера Бойко Борисов, но и от спортния министър Красен Кралев, който даде интервю пред "ПИК".

 

- Г-н министър, премиерът Борисов обеща като много добра новина нов стадион за 100 млн. Кога може да се случи това и къде ще е новото съоръжение?

- Това, че изграждането на нов национален стадион влезе в дневния ред на българския спорт доказва, че държавата е адекватна. Там, където има успехи, веднага се реагира с помощ. 28 години държавата не беше дала нито един лев за футбола. През последните 3 години направихме реконструкция на повече от 10 стадиона. Ред е и на националния отбор. Когато има добро представяне, съвсем логично е да ги стимулираме и подпомогнем. Виждате, че Българският футболен съюз сам направи много. Със средства от УЕФА се изгради страхотна база, на която националите могат да се подготвят. Но е хубаво и за българските фенове да има един нов национален стадион, който да отговаря на международните стандарти. Със стегната организация съоръжението може да бъде построено в рамките на около 2 години от момента, в който се отпуснат средствата. Но все пак има едно условие – националният отбор да продължи с добрите си представяния, да бъде постоянен и тази стъпка ще бъде направена. Трите правителства на премиера Бойко Борисов вложиха над 350 млн. лв. в изграждане и реновиране на спортна инфраструктура. Това ни позволи да приемем едновременно три Световни първенства – по волейбол за мъже, по гребане за мъже и жени и по художествена гимнастика. С всички нови съоръжения се разширява географията на спорта. Например момичетата от женския национален отбор по волейбол си избраха Русе и Пловдив да бъдат домакин на Европейското първенство през 2021 г., на което ще приемем една от основните групи и полуфинална група.

 

- Три световни първенства накуп в България - превръщаме ли се отново във фактор в големия спорт?

- Ние отдавна сме се доказали като отличен домакин на състезания от най-висок ранг. С такова предизвикателство обаче не се бяхме сблъсквали. И не само ние - дори президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах не успя да се сети за друг такъв случай в историята на спорта и нарече трите български домакинства по едно и също време олимпийски рекорд. Това беше един световен спортен празник в България. Целта на подобни домакинства е българската публика да се докосне до своите идоли и да започне да практикува любимия спорт. По никакъв друг начин не може да получиш такъв ентусиазъм, както при гледане и успехи на наши спортисти на голям форум. Пример за подобно нещо имаме през 2015 г., когато бяхме домакини с Италия на Европейското по волейбол. След него бройката на децата, които тренират волейбол се увеличи с 30%. Не по-малко важен е моментът с огромната популярност и авторитет, които България спечели с тези първенства, защото Световни първенства на аутсайдери не се дават. Прекият икономически ефект също е интересен. Хиляди състезатели, придружаващите ги лица и най-вече феновете оставят средства в градовете домакини. Международната реклама също е огромна. У нас бяха Президентът на МОК Томас Бах, президентите на Международните федерации по гимнастика Моринари Ватанабе, гребане Жан-Кристоф Ролан и волейбол Ари Граса, както и руският спортен министър Павел Колобков. Всички се изказаха изключително ласкаво за България! И го направиха не само пред българските, но и пред световните медии. Аз съм горд с постигнатото и поздравявам организационните комитети на първенствата по волейбол, художествена гимнастика и гребане за начина, по който ни представиха пред света.

 

- Стискахте палци за "златните момичета", викахте за волейболистите, но кой спорт ви е най- на сърцето?

- Моят любим спорт е българският! Иначе е добре известно, че съм бил лекоатлет и за мен винаги е удоволствие да гледам състезания по лека атлетика. Поддържам форма с бокс, но и работя отлично с нашата федерация. Покрай еуфорията на трите Световно първенства малко в страни остана фактът, че в понеделник София беше домакин на първия в историята на бокса Световен форум на Международната федерация (АИБА) за равни права между половете в бокса. Участие в събитието ще вземат повече от 40 жени от над 30 държави от 5-те континента и от всички нива на бокса – треньори, съдии, технически лица, президенти и вицепрезиденти на федерации. В София за форума са изпълнителният директор на АИБА Том Вирджетс и трима вицепрезиденти на Международната централа. Впечатлен съм от организацията в художествената гимнастика, а и още от първия ми мандат изградих по-специална връзка с момичетата в този спорт. И въпреки че поколението вече се смени, ние продължаваме да спазваме традицията да се срещаме и да им пожелая късмет преди голям форум. От дълги години съм във футбола и този спорт също привлича както професионалния, така и фенския ми интерес. Волейболът е най-успешният ни колективен спорт, а покрай домакинствата на Европейското през 2015 и Световното през 2018 г. имах възможността да създам много международни приятелства и в неговото семейство. Откакто съм министър навлязох и в тънкостите на борбата.

 

- Коя е най-голямата ви амбиция като министър на спорта?

- Първите ми думи, когато застанах пред медиите при влизането си в Министерството на младежта и спорта бяха, че медалите са ни важни, но здравето на българските деца ни е по-важно. Моя лична кауза винаги е било да мотивираме възможно най-много деца да се занимават със спорт. Вярвам, че с домакинствата ще успеем в известна степен да го постигнем. Но държавата не може да се справи сама, а трябва да има помощ от учителите, училищата и най-вече от родителите. Ако едно семейство не дава пример на детето си да спортува, то все по-често ще посяга към електрониките и занимания, които го обездвижват. И оттам нататък започва порочният цикъл със заболеваемостта в ранна детска възраст. Пропуснали сме много години, но родители, учители, държава и спортни федерации трябва да обединим усилия. Базите също са задължително условие. Не говорим само за зали и съоръжения за провеждане на големи спортни прояви, но и за най-малките игрища, където деца правят първите си стъпки в спорта. Трябва доста да се подобри инфраструктурата в училищата. В момента по оперативна програма „Региони в растеж“ имаме около 650 млн. лева за училищна инфраструктура, 10% са за салоните. За селските райони приключва програма, в която 7 млн. евро са предвидени за физкултурни салони и се очаква около 15 проекта да получат финансиране. Всеки момент ще изпълним една от основните си цели – да финализираме новия закон за спорта. Той ще помогне на българския спорт да направи нова крачка към модерните съвременни реалности. Много интересна е идеята за организиране на Зимна младежка олимпиада, която за сега е още в зародиш, но защо не! Способни сме да го направим. 5. Често сте на стадион "Тича" във Варна, за да подкрепяте любимия Черно море.

 

- Кой е фаворит за титлата във футбола?

- Прогнози не искам да давам, но е факт, че „Лудогорец“ е шампион през последните седем години. Това първенство обаче е доста до момента и след 8-ия кръг лидери са ЦСКА и „Левски“, а „Лудогорец“ е с 2 точки по-малко. До края има още много мачове и както се вижда всеки от фаворитите губи точки, дори срещу неочаквани противници. Колкото по-интересно и оспорвано е първенството, толкова по-добре за българския футбол. През тази година сезонът и във Втора лига ще е изключително напрегнат, след като няколко отбора направиха много сериозна организация и са с амбиции за промоция. Вижте например какви футболисти взе „Арда“ (Кърджали) – бившите национали Димитър Макриев и Венци Христов. В Царско село работи моят добър приятел Никола Спасов, който направи отлични сезони с Черно море. Не бива да забравяме, че само първото място дава директно класиране за Първа лига. Вторият и третият играят бараж. И ако си спомняте, миналата година ги загубиха и в Първа лига влезе само един отбор от Втора – Ботев (Враца).

 

- Като експерт в областта на пиара, как ще коментирате странните протести на жълтите павета и трябва ли изобщо да се позволява на когото поиска, да затваря улици и да задръства столицата?

- България е демократична държава и всеки е свободен да изрази несъгласието си с дадена политика или да заяви на висок глас исканията си. Kато човек, участвал в много политически проекти в България и чужбина, мога смело да заявя, че зад протестите срещу кабинета “Борисов” много ясно прозират платени провокации. Това се доказа и с последния протест, който според мен по-скоро отврати мислещите българи. Интересно беше, че съвпадна със спечелването на златния медал от отбора ни по художествена гимнастикa. И коментарите в социалните мрежи бяха показателни – хората забелязоха, че на снимките от официалния прием на гимнастичките, на който в знак на благодарност бе специално поканен премиера, ясно се вижда, че има по-голямо присъствие, отколкото на “големия протест”.

 

- Стабилен ли е кабинетът и коалицията и как оценявате сътрудничеството с колегите ви от „Обединени патриоти”?

- Правителството на Бойко Борисов няма алтернатива - и това е факт, който се признава дори от политическите ни опоненти. Управляващото мнозинство е стабилно и работи добре. Разбира се, колегите от “Обединени патриоти” са в правото си да изразяват своето мнение по всички важни теми. Убеден съм, че именно диалогът е начинът да се стигне до най-правилното решение. Но не трябва да забравяме, че премиерът Борисов е човекът, който носи най-голяма отговорност и трябва да се отнасяме към неговите решения с уважение. Неслучайно той е най-дълго управлявалият премиер в България, поел държавното управление след демократични избори.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета