Богомил Николов: За да не се повтори случаят „Олимпик“, трябват законодателни промени

Общество

24-08-2018, 13:42

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Председателят на  Асоциация “Активни потребители“ дава конкретни съвети на експерта към българските клиенти на кипърския застраховател - кога и как да сключат нова застраховка „Гражданска отговорност“ и как да си възстановят загубите от „Олимпик“.


-         Г-н Николов, какво бихте посъветвали българските граждани, които имаха застраховка в „Олимпик“. Какво е първото нещо, което трябва да направят?

-         Никакво чакане! Първото нещо за всеки, който има прекратена или невалидна вече застраховка, трябва по най-бързия начин да сключи нова. Иначе го грози служебна дерегистрация на автомобила, както и глоба на пътя, ако бъде спрян. Освен това, ако се случи пътно-транспортно произшествие/ПТП/, щетите ще бъдат покрити лично от водача на автомобила. Ако щетите са много големи, това може да загроби „до живот“ човек, че и неговите наследници. Така че в никакъв случай не трябва да се шофира без застраховка „Гражданска отговорност“. Ако хората са затруднени финансово, много компании предлагат застраховката на разсрочено плащане.

-         Да си търсят ли клиентите на кипърската компания „Олимпик“ сами правата пред съда в Никозия, който ще гледа делото в средата на септември?

-         Вторият ми съвет е, тези клиенти на „Олимпик“, които искат да си възстановят част от загубите, за мен държавата тук трябва да се ангажира и да съдейства за намирането на пряк и ефективен механизъм. Защото иначе възможността човек да отиде в Кипър и да се присъедини към делото по ликвидация, което ще се води, е нереалистична на практика. Ако имате невалидна застраховка за 200лв., Вие трябва за 200лв. да водите дело в Кипър и най-вероятно ще трябва да платите разноски и такси, които по-скоро ще надхвърлят тази сума и не знам колко хора ще могат да се възползват, а и няма нищо сигурно, както знаем, защото не знаем дали ще има някакви средства останали в компанията. Значи тук държавата трябва да намери начин да предотврати една изключителна несправедливост, а тя е – по всички тези сключени застраховки са внасяни отчисления в българския „Гаранционен фонд“, а сега българският „Гаранционен фонд“ казва няма да изплатя нищо, защото компанията е кипърска и следва да се обърнете към Кипърския фонд. Кипърският фонд на свой ред ще каже, че няма да изплати нищо, защото отчисленията са правени в България и се получава нерешима задача. 

-         А как се е стигнало до този парадокс?

-       Това е очевиден пропуск в законодателството. Това е една неуредица, която позволява застраховател, регистриран в една страна от ЕС да оперира в друга държава на ЕС и се получава този вакуум – застраховките се внасят на място, а пък отговорният фонд е по страната на регистрация. И ето ви го парадоксът, който води до нерешима задача. Така че аз тук виждам задължително и промяна в европейското законодателство, но в нашия конкретен случай държавата трябва да потърси конкретно решение. В противен случай българската държава наказва своите добросъвестни граждани, които е задължила със закон да имат тази застраховка, отчислили са им средства от техните вноски за „Гаранционен фонд“, а в следващия момент се оказва, че няма кой да покрие тази щета. Регулаторът също е пропуснал, дали българският, дали кипърският няма значение, неговата функция е точно това – да следи показателите на компаниите така, че те да не стигат до фалит или ликвидация, но както виждаме това се случи.