Йоаким Каламарис за края на гръцката криза: Това е политически летен хумор

Свят

20-08-2018, 14:35

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Атина днес излезе от спасителната програма, договорена от няколко правителства, за да помогне на страната да се справи с последствията от дълговата криза. Заедно с подкрепата на Международния валутен фонд заемите, отпускани на Гърция от 2010 г. насам, възлизат на над 260 млрд. евро.

Това е най-големият спасителен пакет в световната финансова история.

„За първи път от началото на 2010 г., Гърция може да си стои на краката“, каза в изявление председателят на управителния съвет на спасителния фонд Мариу Сентену.

Как обаче приемат гърците тази новина? Коментар на икономиста Йоаким Каламарис.

Какво притеснява гърците в момента?

- Това е политически трик. При положение, че размерът на задължението на Гърция е по-голям от момента преди прилагането на меморандумите с кредиторите, това доказва, че „краят на кризата“, за който говори Ципрас и неговото правителство е абсолютен популизъм. Вижте, аз говоря с цифри. БВП на страната е драстично намален – наполовина. А задълженията на гърците са с 40 на сто по-големи от момента, в който европейците и „финансовите акули“ ни вкараха в задължение да изпълняваме меморандумите. Ако наистина ние излизаме от тези рестрикции на кредиторите, защото те са още тук и гърците не са облекчени от данъци, такси и допълнителни облагания, които плащат. Защо гръцките заплати са 70% осакатени надолу? Къде е промяната – в думите или в действията и делата?! Цифрите доказват обратното! Ние сме в дълбока криза. Кога и как тогава излизаме от кризата – това е политически летен хумор!

Как обаче приемат гърците тази новина?

- В джоба на гърците това няма влияние.

Твърди се, че гръцкото правителство е заделило 24 млрд. евро и следващите две години страната няма да има нужда от външна помощ?

- Само държавният сектор на Гърция, за да се поддържа, годишно са необходими 21 млрд. евро. Правителството е отделило 24 млрд. евро – за какво по-напред!

Ще успее ли според Вас Гърция да привлече нови инвестиции?

- Нови инвестиции! При 75% данъчно облагане няма как да стане. Вие като инвеститор ще инвестирате ли?

Кои са тогава големите проблеми пред Гърция? Говорим за корупция, за раздута държавна администрация, за структурни реформи?

- Ще ви го кажа на прост български език - менкането на властта от всички хора, които ни вкараха в проблема, няма как да спаси положението. Въпрос на политически и управленски морал е.

Т.е. говорите за нови избори? Кога?

- Много скоро, мисля, че до края на годината ще имаме нови избори и ще се надяваме настоящето правителство да изчезне веднъж и завинаги.

А „Нова демокрация“ ще се справи ли с предизвикателството?

- Трудно. Фактически те са със сходни като позиции с Ципрас.

Т.е. лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис не е последователен.

- Той е с еврейски произход и Ципрас е с еврейски произход. Нищо по-различно от България.

А откъде ще дойде изненадата, ако тя е положителна?

- Изненадата ще дойде, както винаги, от народа. Вярвам само в него.