Кралев с ексклузивни прогнози за Световното по футбол

Спорт

06-07-2018, 15:46

Автор:

ПИК

Всичко от Автора

Кой отбор е фаворитът на спортния министър

-Какво мислите за нивото на световното първенство по футбол в Русия?
-Световното първенство по футбол е най-значимото спорно събитие въобще в света. Дори чисто статистически една Олимпиада носи половин милион туристи в града организатор, докато за едно Световно първенство те са над 1 милион. Мисля, че ставаме свидетели на едно от най-интересните световни първенства в последните десетилетия с много вълнуващи мачове. Само един двубой досега е завършил без голове - 0:0, а три от осминафиналите бяха решени с дузпи. Най-добрият индикатор за едно събитие е интересът на хората. Виждаме, че с много малки изключения всички се интересуват и говорят за развоя на Световното, което се превръща в един много качествен продукт за зрителите. За това допринася и нововъведената технология за видеоповторения, чрез която се решават справедливо спорни ситуации. Това е практика, която успешно е приложена в много други спортове. Смятам, че с тази система футболът ще се промени коренно. Защото най-големият му недостатък до момента беше субективният елемент при взимане на решение от съдиите. След всеки мач, всички се занимават със съдийството. Стоим пред тв екрана, наблюдаваме ситуациите, повторенията, знаем какво е вярното решение. Единственият човек, които не знаеше какво реално се е случило беше съдията. Има много спортни ситуации, в които наистина трябва да има помощ от видеокамерите. Факт е, че единствените груби грешки, допуснати от съдиите на Мондиала, са в моментите, в които те пренебрегнаха ВАР. Оценката на ФИФА за системата е висока – според тях над 97-99% ВАР си е свършила работата. Сигурен съм, че тази система ще бъде въведена на всички първенства по света. Това ще сложи край на головете от засади, на толерирането на големи отбори и на домакините. Някои хора се оплакват, че системата накъсва динамиката на играта, но това може да се регулира чрез решение кой и колко често може да иска повторения.
От гледна точка на организацията домакините се справят перфектно. Аз лично се убедих колко добра е организацията на мача на откриването в Москва, преди който участвах в неформална среща на спортните министри от Европа. Там разговарях с моя руски колега Павел Колобков, който също ни запозна колко много работа е свършена по домакинството. Любопитен факт е, че на това първенство още в груповата фаза беше подобрен рекордът за най-много отсъдени дузпи. Акцент е и феърплеят, защото имаме средно само по 3-4 жълти картона на мач и едва четири червени, показани през цялото първенство дотук. Това първенство е триумф на феърплея. Другата тенденция са късните голове и драмите, които се получават.
- Кои са отборите, които показват красив футбол и се отличават от останалите?
-В исторически план държавата, с която се свързва красивият футбол, е Бразилия. Поколението на Пеле и Гаринча дава на света термина „жого бонито“ – красива игра. Аз мисля, че днешният бразилски отбор играе не само красиво, но също така много организирано и рационално – нещо, което е липсвало в предишни първенства, когато Бразилия е регистрирала красиви загуби. Отборът постепенно разгръща потенциала си, победи уверено Мексико на осминафиналите и благодарение на изключителните си футболисти този отбор се очертава като основен фаворит за титлата. Много силно впечатление прави и Белгия, която ще бъде съперник на Бразилия в четвъртфинала. Очаквам това да се превърне в изключително качествен двубой. Франция също разполага с много добър отбор, който зрелищно надигра Аржентина в осминафиналите. Не трябва да се подценяват Хърватия и Уругвай, които също имат страхотни изпълнители и балансирани отбори.
-Изравнени ли са силите във футбола, след като видяхме колко отбори, считани за фаворити, загубиха изненадващо за мнозина, а някой от тях дори не продължиха напред в надпреварата?
-Успехът в голям турнир като Световното първенство, което се провежда веднъж на четири години, се определя от редица фактори. Много е важно точно в този момент отборът да се намира във върхова форма, да има увереност и свежест в играта. Последният световен шампион Германия не успя да излезе от групата, защото бе много далеч от онова, което показа преди 4 години в Бразилия. Предишният световен шампион Испания и настоящият европейски шампион Португалия спряха на осминафинал. Аржентина тотално разочарова, въпреки че разполага със силни футболисти. Струва ми се, че някои от звездите са много уморени. Например Лео Меси – за четирите мача, в които участва пробяга едва 32 км, което е 8 км средно на мач, при среден километраж над 10 км при останалите футболисти, играещи на неговата позиция. От 32 км Меси е изминал 47% ходом със скорост 0-7 км/ч. и е изтичал едва 612 м. спринт. Това е крайно недостатъчно за футболист от неговата класа.
Мисля, че дотук първенството се развива справедливо и отборите, които показват повече футболни аргументи, се класират напред, понякога и с помощта на късмета, който също е фактор във футбола. Не бива да забравяме и Англия, която достигна до първи четвъртфинал от 12 години насам и успя да спечели първа победа на Световно първенство след изпълнение на дузпи.
-Далеч ли е нивото на българския национален отбор, от нивото което показват отборите в Русия?
-Не можем да правим директно сравнение, защото България не участва и не играе с тези отбори. В квалификациите ние се случихме в много тежка група. Отборите, които се класираха на първите две места – Франция и Швеция, сега ще играят четвъртфинал на световното. Да не забравяме, че ние победихме същия този шведски отбор с 3:2 в София, победихме и холандците с 2:0, но за класиране е нужно голямо постоянство и добри резултати в целия квалификационен цикъл. За съжаление България не е участвала на голямо първенство от Европейското в Португалия през 2004 г. Много се надявам да имаме успех в следващата кампания и да се класираме за идното европейско първенство, което ще бъде с уникален формат в 12 града в 12 европейски страни по случай 60-ата годишнина от провеждането на първия турнир. С колегите от Българския футболен съюз работим много добре в посока развитие на детско-юношеския футбол, като Министерството на младежта и спорта за пръв път финансира специална програма за неговото развитие. Помагаме много и с реновирането на футболните стадиони, като до момента сме направили различни подобрения на 11 съоръжения. Тази наша съвместна дейност вече дава първите си резултати и аз съм оптимист за бъдещето.
-Имате ли фаворит, за спечелването на Мондиала и кой е той?
-Аз съм фен на Бразилия и ще се радвам, ако това е новият световен шампион. До този момент бразилците защитават реномето си на фаворити. От потока на Бразилия всеки може да спечели турнира- и Франция, и Белгия, и Уругвай. Предстоящият четвъртфинал срещу Белгия ще бъде най-сериозното изпитание досега в турнира, но който иска да е номер едно в света, трябва да може да победи всеки съперник.