Заев: Ако Георге Иванов не подпише договора, ще му направим импийчмънт

Премиерът на Македония Зоран Заев в интервю за предаването „Само истината“ на „Канал 5“.

 

За Референдума

Вярвам, че нашият народ ще вземе разумното решение. Аз съм политик, който служи на гражданите. Направих споразумение, не беше лесно за постигане. Щяха да са го договорили много преди мен ако беше толкова лесно. Беше трудно, но сега гражданите ще имат шанс да изкажат мнението си на референдума.

Убеден съм, че огромното мнозинство от хората ще подкрепи европейските ни перспективи, които са все по близо. Силно вярвам в споразумението, но в същото време съм много щастлив, че гражданите ще имат възможността да вземат окончателното решение за бъдещето ни.

Гражданите, както никога досега, са наясно с всички факти, нужни им за да вземат информирано решение. Резултатът от референдума ще бъде задължителен независимо какво решат хората. Това означава, че ако мнозинството от гражданите са „за“, тогава договорът е валиден. Ако обаче мнозинството е „против“, тогава нито ратифицирането на договора, нито договореното име ще бъде от значение.

Провеждането на референдум е връх на демокрацията – особено по толкова важен въпрос. Гражданите са тези, които определят бъдещето ни и ще решат в каква посока да се движим.

За президента

Нещата се променят. Преди ние от СДСМ бяхме срещу референдума за името, който ще направим, а ВМРО-ДПМНЕ през цялото време бяха „за“. Надявам се, че опозицията ще намери сили да се включи в организацията на референдума и че президентът Георге Иванов няма да възпрепятства процесите, които ще последват. Трябва да се намери такова решение, че решеното от Парламента да не може да бъде спряно с президентско вето. Парламентарното мнозинство ще бъде увеличено до две трети, ако това е необходимо за началото на процедура по импийчмънт на президента – ако трябва.

За договора за името

Това споразумение, което сме постигнали е достъпно и всеки има възможност да се запознае с подробностите. Досега само се правеха някакви дебати, имитираха се усилия от страна на предишните правителства, даваха ни полуистини. Сега имахме прозрачен процес, обществено достъпно споразумение, знаят се всичките му силни и слаби страни. Критиките от страна на опозицията и в Македония, и в Гърция сами по себе си показват, че и двете страни имат нещо извоювано и са направили определени отстъпки.

Никола Груевски през 2012 и 2013 г. прие името Горна и Северна Македония за всеобща употреба. Тогава обаче Гърция не прие, защото беше прекалено тежко афектирана от проекта „Скопие 2014“ и преименуването на летището и магистралата.

За националната идентичност

Споразумението е огромно предимство за Република Македония. С договора ще имаме държава, която е призната от всички – от целия свят. Ще бъде признат всеки един македонски гражданин, който живее на признатата македонска земя и говори признатия македонски език.

Свършва времето, когато буквално бяхме тормозени психически, не признаваха езика и земята ни и ни наричаха БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония). И това се ползваше навсякъде и това ни натоварваше, лепеше етикети и слагаше табелки.

Ние можем да изплуваме и да станем нормална страна, гражданите чакат с надежда. Всички ни гледат и очакват да осигурим бъдеще за нашите деца и бъдещите поколения.

Вярвам в това споразумение. Знам, че не е толкова лесно. И мен ме боли душата, че трябва да променяме Конституция и името. Но е и факт, че ние се намираме в северната част на географския регион Македония. А в същото време Гърция ще признава хората, езика, народа. Най-накрая вековният стремеж на нашите предци да имаме собствена страна, призната от всички, ще бъде осъществен.

За отношенията с Гърция

Само с промяната в конституцията можем да изградим приятелство със съседна Гърция.  Все още продължаваме да не сме добре дошли там. Нашият съсед е сериозно препятствие пред процеса на интеграцията ни. Няма да има нито НАТО, нито ЕС без решение на този проблем. Призовавам гражданите да прочетат внимателно споразумението и да видят, че сме справедливи и сме постъпили правилно.

За протестите

По отношение на протестите пред Парламента отново трябва да осъдим насилието. Насилието не е решение за нищо. Правото на свободно изразяване на позицията е демократично и никога не бих го отрекъл. Но мисля, че реакцията на полицията беше оправдана.

Дали успоредно с референдума ще има и предсрочни избори?

Не искам предсрочни избори, това не е добре за икономиката. Но това зависи не само от мен. Подобни решения са вредни за икономиката. Когато знаят кога ще са изборите и че те са редовни, бизнесмените могат да планират и инвестират.

Цялото интервю може да бъде изгледано в страницата на предаването във Фейсбук.