Руска Бояджиева: Бургас е визитната картичка по отношение на европейското финансиране

Общество

31-05-2018, 10:00

Снимка:

КАДЪР/YOUTUBE

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

На 31 май 1 юни в града се провежда Европейският морски ден

Европейският морски ден е двудневно международно събитие на Европейската комисия и ежегодно се провежда в различни европейски градове. На 31 май и 1 юни тази година Бургас ще бъде негов домакин. Какви са възможностите Бургас да се превърне във витрина на успешното усвояване на евросредствата у нас и как общината ще използва срещата в интерес на бизнеса и гражданите на града, разговаряме с  Руска Бояджиева, заместник - кмет на Бургас.

- Разкажете ни повече за събитието и неговата подготовка.

- Този Европейски морски ден се превърна в Европейска морска седмица за нас. Вие ме питате за скрития дневен ред на форума и той е в две точки. Година и повече настояваме пред министерството на председателството и пред нашето правителство събитията, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС да бъдат изнесени извън столицата в някаква част с ясната идея, съзнание и стремеж да демонстрираме какви са постиженията на градовете и на регионите, включително на тези, свързани с европейското финансиране.Знаете, този стремеж и това усилие сега е изключително важно в контекста на дебата, който се води за новата многогодишна финансова рамка на Европейската общност и кохезионната политика и нейното бъдеще. Ние смятаме, че Бургас е визитната картичка по отношение на европейското финансиране и нашият стремеж с проявата беше да покажем това, което е постигнато, да покажем и на Европейската общност, че има смисъл в това градовете да работят и да бъдат подпомагани с европейски средства, има смисъл политиката на сближаване и това всъщност е едната част от нашия скрит дневен ред.

Извън представителните гости ние ще посрещнем над 500 човека, а две трети от тях са от чужбина. Това са хора, които представляват институции, организации, неправителствения граждански сектор, бизнес от различни европейски държави и искаме максимално да се възползваме от тази ситуация, за да покажем своите успехи.

Вторият важен момент от този дневен ред, разбира се, е свързан с Черно море, едно специфично море в рамките на морската политика на ЕС, което представлява особенна ценност. Така, че се надяваме на този форум, колкото и да говорим за световните морета и океани, да обърнем специално внимание на политиките, които ЕС реализира по отношение на Черноморския басеин като една регионална стратегия. В тази връзка ние сме подкрепени и от Министерството на транспорта, тъй като по време на Европейския морски ден в Бургас ще се състои срещата на високо равнище за развитието на транспортните връзки на морските държави в региона.

- А ще бъдат ли обсъдени на форума и възможностите за развитието на аква културите в региона?

- Това, което можем да кажем в нашия контекст и това, което признава ЕК, е, че при цялата добавена стойност, която генерират морските пространства, все още има огромен потенциал на морето и водата, които още не са използвани. Именно устойчивото използване на ресурсите, които предлагат моретата, въвеждането на иновативни решения, нови дейности, които са резултат от управлението на морските пространства, са нещо, което няма такова широко разбиране и няма такова широко приложение. Надяваме се Бургас да е пионер и в една такава насока по отношение на българското крайбрежие. Ние можем да се похвалим и с нов проект, една нова инициатива, която в Бургаски регион започва за първи път, която наричаме „местни инициативни рибарски групи”, една разработена стратегия средносрочна за развитието на крайбрежието на Бургас, на морските общности, в която са заложени тези елементи на т.н. „син растеж”, на една успешна синергия между индустриалното, икономическо развитие и устойчивото използване на ресурсите в съчетание с това, което е най-ценно за местните общности.

- Вие предлагате рибарското селище,което имате, да бъде модифицирано и мултиплицирано по крайбрежиено?

- Говорите вероятно за „Ченгеле скеле”. Да, то е част от тази стратегия, която се подкрепя от ОП”Морско дело и рибарство”. „Ченгеле скеле” е много важен елемент от тази стратегия и в нея ние сме заложили както инфраструктурното му развитие по отношение на подобряването на условията за риболов, изграждането на лодко стоянки и подобряването на инфраструктурата му въобще, като и да подкрепим особената културна идентичност на това място. Това е място, толкова наситено с непреходно културно наследство, особена атмосфера. Едно място, което рибарите успяват да запазят, и което сме заложили като идея за разширяването на такъв тип проекти, но то зависи от привличането на млади хора. И рибарството страда от липса на млади кадри, за да се съхрани традиционния занаят. Така че и този елемент е включен в стратегията. Нашите гости ще имат възможност по време на Европейския морски ден да се запознаят с всички инициативи, които общината и градът разработват.