Българка, издирвана от САЩ през 2012г.: Законът за екстрадиция е абсурден!

Крими

14-04-2018, 08:00

Снимка:

Движение "ДНЕС"

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

В края на 2012 година нашата сънародничка Гергана Червенкова бе обвинена от САЩ в пране на пари и незаконна търговия с лекарства по интернет. Тя прекара повече от 2 месеца зад решетките, заплашена от 68 години затвор. Бяха организирани редица протести в нейна защита. В крайна сметка САЩ оттеглят искането си за екстрадиция, след като нови данни сочат, че тя не е виновна. Години по-късно ставаме свидетели на подобен случай. 29-годишният Желаз Андреев от Добрич е задържан от полицията по искане на САЩ във връзка с разследване, което се води срещу 11 души, обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Ето какво сподели Гергана Червенкова по случая с младия мъж пред „България утре“.

- Вие в момента сте човекът, който може би най-добре разбира Желяз и ситуацията, в която се намира. Ще се борите ли с него?

- Разбира се, че ще се боря. Всички трябва да се борим. Както се пребориха за мен хората, така и ние трябва да се преборим за него. Пожелавам му много успех и няма да го даваме. Това е поредният случай - показател, че е абсурден договорът за екстрадиция. Не може така да съсипват човешките съдби на българските граждани. Просто им съсипват живота. Не може така.

- Вие успяхте ли да преодолеете всичко, през което минахте?

- Това никога няма да се преодолее. Това винаги ще бъде в нас. Научихме много от него и с болка ще си го носим. Трябва да се преборим за договора за екстрадиция. Защото аз бях, Желяз е сега, утре ще е друг. За да имаме сигурност за нашите деца, трябва да се борим до последно този договор да бъде променен. Да защитава правата на българските граждани. Ако има престъпление - то трябва да бъде доказано със солидни доказателства и нашият съд да има право да преценява дали е основателно искането за екстрадиция, или не е.

- Какво би се случило, ако екстрадират Желяз в САЩ според вас?

- Тук си вкъщи. Имаш подкрепата на най-близките ти, на българите. Там - изпращат те в една чужда държава. Да, невинен си. Имаш шанс да го докажеш, но нямаш помощ от никъде. Психически е трудно да издържиш, като си сам. Те не са добронамерени, имат обвинения спрямо теб и те третират като престъпник. В такива случаи, в които не си престъпник, не трябва да те пращат. Не трябва да се допуска да изживяваме такива неща и да ни се съсипва животът и психиката. Представяте ли си какво й е на майка му в момента. Те искат да й вземат детето. Тя е отгледала, възпитала един български гражданин. Детето е отишло да си изкарва парите по един честен път. И сега искат да му отнемат живота.