Руслан Трад: Няма да има Трета световна война заради Сирия

Свят

13-04-2018, 07:49

Снимка:

ЛИЧЕН АРХИВ

Автор:

Маргарита Паскалева

Всичко от Автора

САЩ се тревожат да не поразят цели с руски военни

- Големият въпрос е ще удари ли САЩ Сирия? Ако президентът Тръмп бе категоричен, че ще изпрати ракети там, ден по-късно Белият дом коментираха, че не е взето окончателно решение за военна намеса в Сирия.

- Според данните в момента се случва едно от двете: или има информационно затъмнение заради предстоящи удари, или САЩ дърпат назад. През последните два дни руснаци и американци предприеха няколко стъпки за един вид деескалация с посредничеството на Израел и Турция. Това се случва на фона на все повече новини за движение на военни сили от страна на Франция и Великобритания. Кое да смятаме, че се случва? Към момента една от вероятностите е, че дори да има удари, те ще бъдат ограничени макар и малко по-силни от миналогодишните след химическата атака в Хан Шейхун. Коментират се различни версии в Пентагона. Най-голямото притеснение на САЩ е да не бъдат поразени цели, на които са разположени руски войници. Вече години наред, американската администрация прави всичко възможно да не се стигне до директна конфронтация с Москва и затова се установиха редица буферни зони в Сирия. Сега, руски сили има във всеки район на Сирия без Източна Сирия, където са американските и кюрдските сили. Тук не включваме американските удари, при които загинаха руски наемници – те не влизат в сметките с Москва.

- Ако САЩ предприемат военни действия, какви биха били те – по -ограничени или по-мащабна операция?

- Точно това е въпросът и също дали изобщо ще има каквито и да е действия. Първоначално се смяташе, че ще има по-мащабна операция и за това говорят редицата разговори, които Тръмп проведе със съюзници, включително с Турция. За разлика от миналата година, този път имаме налице желание за коалиция, а това е съвсем различно от просто извършване на удари. На второ място какви биха били целите? Обсъждат се 25 позиции, най-вече свързани с иранската армия и Хизбулла. Тези позиции се обсъждат с Русия, за да се избегне удар срещу руска позиция, но това е нож с две остриета – руснаците могат да разположат свои части с цел да направят превенция. Като цяло руската стратегия към възможните удари е неясна в момента. От известно време има напрежение между Русия и Иран заради различията в политиката им спрямо Сирия и как виждат бъдещето на страната. Може да се очаква всичко при евентуални удари от страна на САЩ. Да не забравяме, че съвсем наскоро Израел удари ирански части в Сирия и Русия за първи път спомена, че израелците извършват операции в Сирия – но пък досега Путин е демонстрирал отлични отношения с Нетаняху и това едва ли ще се промени. Пак трябва да се каже, че целият анализ се прави на основата на предположението, че ще има удари и военна операция.

- А Турция и Иран?

- За Иран ситуацията е ясна. Сирия е смятана за основна част от геополитическият пъзел на Техеран. Влиянието на иранците нарасна в пъти в целия Близък изток благодарение на войната в Сирия и те инвестираха много за тези години – само разходите в подкрепа на режима са над 16 милиарда досега. Те няма да се съгласят да се изтеглят, както искат и САЩ, и Израел. Дори напротив – конфронтация с Иран се очаква независимо дали ще има удари, или не. Сигналите за тази конфронтация вече се видяха няколко пъти в Източна и Северна Сирия. Турция е отделна тема. По този въпрос анализът ще е много дълъг. През последните месеци напрежението между Анкара и Вашингтон нарасна заради операцията на турската армия срещу кюрдите в Африн и желанието на Ердоган да завземе град Манбидж, който в момента е под контрола на кюрдски части и американските им съюзници. Но да не забравяме, че Турция е член на НАТО.

- Възможно ли е конфликтът да прерасне в по-голям извън пределите на Сирия?

- Той вече прерасна в една или друга степен. Трета световна война най-вероятно няма да започне, но пък сирийската световна война – ако можем да се изразим така – се води вече от поне две години. С интервенцията на Русия нещата се промениха напълно и това даде повод за намесата на Турция и САЩ. В Сирия се сражават милиции от Пакистан до Ливан – конфликтът вече се отрази на целия регион.

- Появи се информация, че правителствените сили са си върнали контрола над Дума. Какво означава това за евентуално международно разследване?

Да, сутринта на 12 април Източна Гута е вече изцяло под контрола на Асад. Последният път, когато режимът покани инспектори след химическа атака – тази в Хан Шейхун - бяха открити доказателства за химически оръжия и за извършител беше посочен именно режимът. И сега в Дума е същото – използвани на същите снаряди посредством хеликоптери, а бунтовниците нямат авиация. Асад се нуждае от бърза победа и затова използва подобен род оръжия. С всеки ден, който сраженията продължават, режимът и съюзниците му губят средства, а Иран и Русия са инвестирали ужасно много.