Георги Марков: Конфликтът Меркел-Орбан повече няма да може да бъде замазван

Свят

10-04-2018, 14:22

Снимка:

Официална страница - ГЕРБ

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Убедително – Орбан спечели изборите в Унгария

Пожелавам на западноевропейските страни да си намерят лидер като Орбан, казва конституционалистът

За трети път „Унгария е оранжева“ – това е цветът на партия „Фидес”, водена от Виктор Орбан. Европейските партньори не се втурнаха да поздравяват 54-годишния лидер, чиито позиции срещу „имиграционната инвазия“, мултикултурализма и намесата на „Брюксел“, са главоболие за някои от държавите членки. Какво очаква Унгария и ЕС в тази връзка – коментар на депутата и бивш конституционен съдия Георги Марков.

- Как изключителната победа на Виктор Орбан на парламентарните избори ще се отрази на живота на унгарците? Като икономическо развитие на страната и социална политика?

- Победата на Орбан, която е трета поред – снощи излязоха изборните резултати - 134 депутати има, притури още един мандат след 2010 г. и 2014 г., и победата му показват, че той е държавник от голяма класа. Това е най-големият подарък, който можеше да получи за своя юбилей – 30 години участие в политиката. През 1988 г. Виктор Орбан, заедно със сегашния председател на Парламента на Унгария и една група студенти от Юридическия факултет, направиха партията „Фидес” за борба с комунизма и след 30 години той е на върха на унгарската държава при 70% избирателна активност. За такава активност може да завиди всяка демокрация.

Тази победа за унгарците означава, че Унгария за разлика от Германия няма да приеме исляма. Както г-жа Меркел каза: ”Ислямът вече е част от Германия.”, Орбан и унгарците казаха :”Не! Ислямът никога няма да е част от Унгария. Ние оставаме християнска страна, ние оставаме страна на християнска култура, която няма да приеме под формата на квоти нито един мигрант”. Орбан ги нарича завоеватели, една орда, която постепенно ще унищожи европейската култура.

Юридически ще последва промяна в Конституциата , която ще гарантира, че без решение на унгарския парламент никой не може да засели и един мигрант в страната. Орбан ще нанесе удар по организациите на Сорос, които работят за влизането на мигранти в страната срещу националните интереси на Унгария. Той ще наложи 25% данък за парите, които получават. Унгария и страните от Вишеградската четворка няма да допуснат младежите в техните страни днес да са малцинство в държавите си след години, а гостите от Афганистан, Ирак и Сирия да станат мнозинство.

В социалната политика 2018-та е обявена за година на унгарското семейство. С 46% се увеличи раждаемостта, което е резултат от политиката на правителството. Като започнем с 25 на сто намаляват режийните за газ, вода и ток на унгарските семейства, минем през 6-годишния отпуск за майчинство, платен за майките, данъчни облекчения и преференции за ремонтите и подарък от държавата за тези унгарци, които се осигуряват, за трето дете - 33 хиляди евро и още толкова много ниско лихвен кредит за 25 години.

Очевидно Европа е разделена на две. Западна Европа ще остане привърженик на мултикултуризма, а Източна Европа, Италия и Австрия – ще държат на християнските си корени. Конфликтът по въпроса за мигрантите между Меркел и Орбан вече не може да бъде замазван. Унгарският народ даде гласа си за Виктор Орбан и тази страна ще бъде моторът на Вишеградската четворка, както се очертава. Няма да стане, както досега,  г-жа Меркел и френският президент, който и да е той, да командват Европа по този въпрос, тъй като ЕС като движение на стоки, услуги и хора няма как да стане Съединени Европейски щати, няма да бъде командван от Председател на ЕК, който е назначен и раболепничи на тези две държави. Те може да са по-богати, но са с по-слаби държавници, които не могат да осигурят най-важното на своите граждани – здравето и живота им. Мощните терористични актове бяха 23, загиналите 330, а 1200 – ранените.

- Понеже сме в разгара на дипломатическия скандал между Русия и ЕС – скандала „Скрипапал”, ще донесе ли баланс с Русия политиката на Виктор Орбан? Стреми ли се той към това?

- Официално Орбан е премиерът на страна в рамките на ЕС, който почти всяка година се среща с Путин. Унгария в момента дори е в отлични отношения с Русия. Руски фирми извършват реконструкция на третия лъч на метрото, предстои да построят 3 и 4 блок на атомната централа, пазарът в Русия е залят с унгарски стоки. По отношение на конкретния случай Орбан изтегли един, отзова един дипломат от Русия в солидарност с Консервативната партия на Великобритания. Той е в отлични отношения с тях от първия си мандат, после заедно с Камерън гласуваха срещу избирането на Юнкер, така че Орбан винаги е бил за балансирана политика с Русия. Той нарече санкциите „да отидеш на лов и да се простреляш в крака.”

Очевидно в ЕС има разделение и по този въпрос. В Италия също партиите, които спечелиха изборите, настояват за затопляне на отношенията с Русия. Орбан си търгува с Москва. Чешкият президент е на същата позиция. Както в ЕС има различия и по въпроса за Косово. Вие виждате, че Румъния и Словакия, Кипър и Испания никога няма да признаят Косово и са прави. Защото ако Румъния сега признае Косово, още догодина ще има референдум в Трансилвания и двата и половина милиона чисти унгарци, които живеят там ще искат самоопределение и отделна държава. Глупостта, наречена Косово, се видя и в Крим, това е.

- Има притеснения, че светът е на ръба на война във връзка с химическите атаки в Сирия, които не са доказани към момента. Има ли подобна тревога в унгарското общество?

- Не. Унгарците гледат спокойно на световните проблеми, гледат себе си. По начало така беше и по време на СССР, и по времето на ЕС е така. Те са народ, който не става и не ляга по телевизора с Москва или с Брюксел. Гледат да се развива тяхната държава, а тя се развива. Безработицата падна на 3.8%. Хората живеят добре, залети са от туристи. Виктор Орбан още повече ще развива отношенията с Китай. Това вече е факт. Китай строи влака-стрела от Будапеща до Белград. Тук има голям офис на китайска банка, голям туристически офис, Будапеща е залята от китайски туристи, заедно  южнокорейци и японци. Аз пожелавам западноевропейските страни да си намерят лидер като Орбан, а ако не могат, да го вземат под наем.