Хиновски: Ако държавата беше решила да участва в сделката за „ЧЕЗ“, щеше да е анахронизъм

Политика

03-04-2018, 15:54

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов обрат – държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

Експертът успокои: Между абонатите и новия собственик стои регулаторът

Председателят на „Българския енергиен и минен форум“ Иван Хиновски в интервю за „България утре“

Получиха ли тези близо 3 млн. абонати на „ЧЕЗ“ в Западна България европейско качество на услугата ”електроснабдяване” след приватизацията в края на 2004 г.?

- По официални статистики в регулатора /КЕВР/ качеството на електроенергията е много по-добро от преди приватизацията.

ЧЕЗ стана известен у нас с това, че съкрати драстично персонала, че смени електромерите, че опита да наложи тримесечното отчитане, че изнесе голяма част от печалбата като възлагаше договори за различни дейности на външни изпълнители, свързани с фирмата майка.

- Сумарно всички тези разходи са по-малко, отколкото преди приватизацията. Разходите за експлоатация и ремонти са спаднали с повече от 30 на сто. Изнася се печалба. Връщането на инвестициите става през печалба. Всеки инвеститор, в случая той е финансов инвеститор - новият купувач, прави една инвестиция, която да си върне в рамките на 8  до 10 години.

Залог ли са тези близо 3 млн. абонати в Западна България и ще се повиши ли цената на електроенергията след евентуалната сделка с активите на ЧЕЗ у нас, за да се изплатят кредитите на купувача „Инерком“?

- Какво означава залог, когато купуваш един бизнес, който обслужва хиляди клиенти. Крайният клиент е гарантът. И при тази цена на тока, която плащаме в момента, ЧЕЗ работи на печалба и новото дружество ще работи на печалба. В обозримо бъдеще ще има повишение, което ще зависи от амортизиране на системите, ще излизат от експлоатация централи, ще се правят нови подстанции, нови електропроводи.

Кой тогава ще ни е гарант, че няма да се повиши цената на тока след сделката?

- Комисията за енергийно и водно регулиране. Между абонатите и новия собственик стои регулаторът, който следи за адекватното инженерно управление и разходите за ремонтни работи.

Трябваше ли държавата да участва в сделката?

- Категорично „не“ според мен. Това е един анахронизъм. Кой частен инвеститор ще се навие да му се бърка държавата с миноритарен дял? Никоя банка няма да даде кредит при положение, че държавата ѝ се мота с едни условия в краката. Държавата няма място и няма да намери място в тази сделка.

Тогава какъв резултат да очакваме от работата на парламентарната комисия за ЧЕЗ?

- За мен това е странна комисия.