Бисер Чилингиров: Все повече купуваме българско агнешко

Общество

03-04-2018, 07:14

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Родните производители залагат на качеството в отглеждането на животните

По 6 лева ще трябва да отделим, ако искаме прясно агнешко месо на трапезата си за Великден. Ще скочи ли цената на месото преди празника, как да разпознаем прясното от  замразеното месо и вносното от бългорското. На тези въпроси пред „България утре“ отговаря бившият председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.

 

- Каква е цената на агнешкото тази година, ще има ли увеличение?

- По 6 лв. за килограм ще се продава агнешкото директно от фермата. 7-8 лева ще се търгува в големите градове. Не можем да говорим за увеличение на агнешкото. Българинът все по-често възвръща от миналото своите обичаи да се яде агнешко и най-вече да се яде българско от фермата.

- Защо е така?

- Защото нашите агнета се гледат по изключително добър начин. Те се отглеждат с грижа, добра храна-тревата, люцерната…Ние се грижим добре за животните, имаме си традиции.

Българинът знае откъде да купува, как да купува. Цената от 7-8 лева е от три-четири години. Хората вече ги дават. Българинът дава пари за качество. Той купува вкус.

- Как да разпознаем кое месо е българско в магазина?

- Във фермата гледаш за цвят, красота, височина, порода. Там се коли и няма опасност от зарази. Има контрол от ветеринарни лекари. Има няколко признака, по които можем да разпознаем месото в магазина. Цветът трябва да бъде червен, трябва да пише БГ и да изискваме документ – кога е излязло месото от кладницата,от коя фермата е. Така можем да се ориентираме колко е свежо агнешкото. Свежо е 5-6 дни. След това не е свежо.

- А как се разпознава прясното?

- При разрмразеното агнешко кръвта е като вода. Това, което е размразено стои като лигаво. Прясното месо има коричка, на цвят месото е червено до бледо розово, мазнините са бели до леко златеникави, кръвта е свежа. При натиск свежото месо си възвръща формата. При замръзеното- остава дълбочина в самото месо. Българинът познава вкуса на родното агнешко.

- Ще има ли вносно месо и тази година?

- Нова Заландия, Румъния, Австралия… Тези, които рядко ядат агнешко – да купуват месо от фирмени магазини в градовете. Българинът да избере българското и да стимулира българската икономика. Във всяка къща трябва да има едно хубаво българско агнешко.