Проф. Нако Стефанов: Новият международен гарант на Северна Корея е Китай

Свят

30-03-2018, 07:30

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Проф. Стефанов, вече е факт първата известна визита на севернокорейският лидер Ким Чен-ун в чужбина. Изненадващо ли е, че той избра да посети първо Китай?

Няма нищо изненадващо, тъй като между Китай и Северна Корея има много традиционни връзки още от самото начало на възникването на Корейската народно-демократична република (КНДР) и Китайската народна република.  Трябва да се има предвид и важната роля, която Китай изиграва в Корейската война и за запазването на КНДР като самостоятелна държава. Напълно естествено е първото посещение на Ким Чен-ун да бъде именно в Китайската народна република.

При посещението си там Ким Чен- ун заяви, че може да се намери решение за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, но при условие, че САЩ и Южна Корея гарантират мира там. Може ли да се говори за смекчаване на позицията на Севера?

След това посещение и подписването на съответните документи, имаме една изцяло нова ситуация в отношенията не само между КНДР и Китай, но и на Корейския полуостров. Знаете, че през есента и зимата на 2017 и от ранната пролет на 2018 САЩ говореха за нанасянето на удар срещу Северна Корея във връзка с ядреното оръжие, което там се разработва и с ракетните пускове от страна на Пхенян. По този повод и Китай, и Русия се присъединиха към въвеждането на санкции за Северна Корея. Сега при този случай Китай става гарант на разоръжаването на Корейския полуостров. Така всяко нападение на САЩ срещу Северна Корея ще се срещне и с неговия гарант Китай. Нещата вече имат качествено различни параметри. Въпреки че американските медии обявиха това изявление на Ким Чен-ун за победа на Тръмп, аз мисля, че нещата имат съвсем друг характер. При тази ситуация при ядреното разоръжаване на Севера няма да бъдат допуснати американски специалисти там, а ще бъдат допуснати китайски.  Колко години ще продължи това разоръжаване не е ясно – възможно е да отнеме 10, може и 15 години. Важното е, че ситуацията е нова и гарант на Северна Корея е Китай. Така че всякакви действия срещу Севера ще се разглеждат и като действия срещу Пекин

А какво тогава да очакваме от срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп?

Получава се така, че това ще е една среща, където Тръмп нищо няма да решава. Нещата вече са решени. Нещата фактически са под егидата на Китай и вече той взима решенията. Тази срещата е една формалност, която е чудесна. Да се надяваме, че тя ще допринесе за намаляване на напрежението.

А как ще се развият отношенията между Северна и Южна Корея?

Тъй като вече имаме гарант в лицето на Китай, Пекин е заинтересован в максимална степен  да няма напрежение на Корейския полуостров. Ключов търговски партньор на Република Корея е именно Китай. Пекин е за намиране на някакво решение, което отдаван се подсказва, а именно обединение по формулата една страна - две системи. Тази формула би означавала, че няма да има чужди войски на Корейския полуостров. В момента  там има американски военни. Фактически въпросът се поставя на оста Пекин – Вашингтон , дотолкова доколкото САЩ биха се съгласили да отстъпят и да изтеглят своите военни. Получава се така, че стъпка по стъпка, без резки движения, Китай започва да доминира не просто в Северна Корея , но на целия Корейски полуостров. В това няма нищо странно, тъй като Китай хиляди години е доминирал в тази зона.