Богомил Николов, „Активни потребители“: Хората посягат към евтиното

Общество

28-03-2018, 07:31

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

С наближаването на един от най-големите християнски празници Великден започват и приготовленията за него. Какво обаче е важно да знаем за продуктите, които купуваме, как трябва да избираме храната, качествени ли са козунаците, до колко е важно да следим срока на годност и каква е разликата между „годно до“ и „най-добър до“ – отговори на всички тези въпроси ни дава председателят на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

За какво трябва да внимават потребителите преди празниците?

- По празници все още излизат най-различни временни улични търговци, които предлагат най-различни храни. Някои от тях крият по-малки рискове – зеленчуци и някои домашни храни, но някои са по-опасни. Например месата. Когато те се продават на открито, това създава хигиенни рискове. Освен това е трудно да се говори за някаква проследяемост – най-важният аспект на безопасността на храните. Една храна, ако си я купим от магазина, ако нещо се случи – може да се проследи. За жалост в България не са добре развити тези тържища за производители, на които те могат директно да си продават стоките и храните.

Как да избираме храните?

- Някои хора четат етикетите, други не обръщат внимание. Храната ни става все по-технологизирана. При едно от последните ни проучвания за готови салати се оказа, че в 11 от 14 салати „Снежанка“ няма кисело мляко. Индустрията все повече се отдалечава от традиционните храни и в продуктите има все повече технологични добавки. Това много зависи от нас, защото колкото по-малко купуваме такива храни, а търсим по-натуралните вместо тях, ще въздействаме на пазара. Хората посягат към най-евтиното и по тази причина стимулират още повече технологизирането. Поне по празник да жертваме малко време и сами да си приготвим храна от суровини, които сме си купили, а не да взимаме винаги всичко готово.

Малко преди Великден ще публикувате проучване за качеството на козунаците – какво установихте и какво може да ни кажете за него?

- Към момента знам, че козунаците не правят никакво изключение от тази тенденция, за която говоря. Ако в традиционната рецепта има 4-5 основни съставки – добре известни, в промишлено произведените козунаци има по 7-8 добавки средно, които се влагат с най-различна цел. Дали ще е заради удължаване на срока, дали ще е просто постигане на някакви ефекти – консистенция, пухкавост. И тези продукти много се отдалечават от традиционните, натуралните.

Сроковете на годност – до колко трябва да им се вярва и да се гледат?

- Сроковете на годност са много важни. Храните се маркират по два начина. Това зависи от производителя – той може да избере как. Единият начин е „годен до“, а другият „най-добър до“. В първия случай, когато стигне тази дата „годен до“, след това продуктът може да бъде развален и опасен. Но при надписа „най-добър до“ след като мине тази дата не означава, че продуктът не е годен за консумиране, а че няма най-добрите си характеристики. Това е много важно, защото много хора изхвърлят такива продукти, на които пише „най-добро до“, без изобщо да погледнат дали те са годни. Всеки човек може да разбере по миризмата на продукта, по характерните особености при развала – те се виждат. Важно е да обръщаме внимание как е отбелязан този срок на годност.