Т. Петкова: ЧЕЗ ще бъде продаден само на купувач, одобрен от България (видео)

Готови сме за зимата - студеният резерв е в кондиция

Теменужка Петкова, министър на енергетиката, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, заяви позиции по следните теми:
Предстоящият доклад за АЕЦ „Белене”. Бъдещето на проекта
"Политиката, науката и енергетиката, глупако”, по Бил Клинтъновски. Доказва се, че трябва да се възроди ролята на науката в енергетиката, например. Ще дам пример в очакванията ни на аналитичния доклад на БАН, с, както каза акад. Ревалски в студиото тук преди две седмици, в който ще се разглеждат геополитика, геоикономика, национални интереси и т.н., от всички гледни точки ще бъде стереометрично обърнат въпроса за „Белене”. Какво очаквате от този доклад, имате ли някакъв драфт, нещо виждала ли сте?”, попита водещата Илиана Беновска. Теменужка Петкова отговори, че очакванията на всички са големи, а самата тя е виждала междинния доклад, който БАН предоставя на БЕХ. В момента очакваме финалния доклад за това как най-рационално да се използва оборудването за проекта и цялата налична инфраструктура, като се отчетат всички фактори, свързани и с това, че има нови изисквания към въглищните централи. Трябва да се отчете и факта, че според БАН в региона ще има дефицит на мощности след 2030 г.
„Много смело се подценява ролята и значението на АЕЦ „Белене”, като се казва – ние имаме още мощности в АЕЦ „Козлодуй”, които можем да удължим за още десет години. Но построяването на една атомна електроцентрала ще трае най-малко 10 години!”, продължи водещата Илиана Беновска. Теменужка Петкова се съгласи и продължи, че проектът АЕЦ „Белене” е в най-напреднала фаза спрямо всички останали проекти в региона. „Ние водим на останалите проекти с 5 до 8 години. Тоест ние имаме инфраструктурата, имаме и необходимите разрешителни, и необходимите лицензи. За да стигнат останалите страни, които възнамеряват да изградят подобна мощност, до етапа, в който се намира нашия проект, трябва да изминат не по-малко от 8 до 10 години!”, категоричен бе министърът на енергетиката.
„Докъде стигнаха разговорите с Турция, дали ние сме съгласни и те дали ще го осъществят, дали имат възможност за такава инвестиция, за изграждането например на атомната електроцентрала близо до Резово?”, попита водещата Илиана Беновска. Теменужка Петкова обясни, че нещата с в застой, няма движение в последната година и половина. Така че ние сме се концентрирали върху нашите енергийни въпроси, които са изключително важни не само за цялата икономика, но и за националната сигурност.
Отстояването на националните ни интереси в енергетиката
„Видяхте, че на Азиатско-тихоокеанския форум за икономическо сътрудничество във Виетнам Путин и Тръмп за пореден път може би изиграха някакъв публичен театър, но дадоха да се разбере, че те ще се разбират, „големите”. Докато ние се оказахме малко в небрано лозе – „Южен поток” не се трои, за АЕЦ „Белене” се чудим с кого и как да го правим, до нас се строят различни потоци, „Турски поток”, който може да ни заобиколи, да не ги изреждам всичките. Не сме ли ние губещият, даже знаете, че американците сега засилиха и санкциите, които ще налагат на европейски компании за сътрудничество с руски фирми с нова поправка в този закон?”, попита водещата Илиана Беновска. Теменужка Петкова отговори, че би било много хубаво, ако „големите” се разбират, това би било гаранция за правилната посока, в която ще се развива светът. „А що се отнася до България, аз мисля, че премиерът Борисов и цялото правителство отстоява по невероятен начин интересите на България! И в разговорите с ЕК, и с нашите партньори от САЩ гласът на Борисов се чува изключително ясно и отчетливо и той е глас само в защита на националните интереси на България и разбира се на ценностите, които ние изповядваме като държава член на ЕС!”, категорична бе Петкова.
Съвместните ни газови проекти с Русия, бъдещето на „Южен поток”, промените в Директива 73
„Борисов се опитва да обедини Западните Балкани и да уравновеси отношенията между Турция и Европа, но къде се губим ние в превода с Русия? Говори се, че задачата е по-сложна – Русия трябва да бъде изтласкана от Балканите с нейното преимуществено положение като доставчик на газ и от години се изправя на крака една и съща тема да получаваме България, Македония и другите държави в региона втечнен газ. Засега, доколкото знам, такъв се получава само в Испания и то в доста малки количества!”, постави водещата въпроса за мястото на Русия. Теменужка Петкова отговори, че отношенията между България и Русия в момента са на много добро равнище. Отношенията ни са прагматични и са насочени към това да се реализират наистина взаимоизгодни проекти, така че да можем да защитим националните си интереси и да си осигурим доставката на енергийни ресурси. „Аз мисля, че няма политик, който да отрече ролята на Русия в енергийния сектор за цяла Европа!”, заяви енергийният министър.
„Да, но Путин заяви, че още не са решили в какви отношения да бъде с България Русия след провала на „Южен поток”, цитирам го почти дословно!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Теменужка Петкова отговори, че повече от 42% от доставките на природен газ в Европа идват от Русия. Просто с Русия отношенията трябва да са прагматични и партньорски и правителството на Борисов успява да ги постигне.
„Искаме ли ние да бъдем партньор в нови проекти с Русия, след като виждате че самият ЕС вдигна високите си изисквания на Трети енергиен пакет, нали така, онези възбрани, които важаха по време на строежа на „Южен поток”, сега са много по-толерантни?”, попита водещата Илиана Беновска. Нейният гост отговори, че ако говорим за газоразпределителния център на България, това е проект, който ЕК подкрепя безрезервно. ЕК напълно разбира, че този газоразпределителен център на територията на нашата страна няма как да се случи, ако няма доставки и от Русия. Необходимо е да има поне три различни източника на природен газ, но без руския газ това няма как да стане. Важно е също така тези проекти да се реализират по правилата на ЕС. Енергийният министър обясни, че тази тема е свързана и с промяна на Директива 73, или така наречената „газова директива”. Тя продължи, че на 8 ноември правителството е било информирано от представители на ЕК, че са направени предложения за нейната промяна. Юрисдикцията на тази директива вече ще излиза и извън държавите от ЕС.
„Влиза ли Русия, след много забранителни санкции срещу нея, които ние подкрепяме, в обхвата на тези трети страни, които не са членки?”, попита водещата Илиана Беновска. Теменужка Петкова отговори, че директивата важи и за Русия. Тя продължи, че тук стои и въпросът за реализацията на Трансадриатическия газопровод, който засяга Гърция, Италия и Албания. Албания не е член на ЕС, но този газопровод трябва да попадне под санкциите на тези завишени изисквания, въпреки че е получил изключение по Директива 73. „Но аз не знам от чисто правна гледна точка, ако тази промяна бъде приета от ЕС, ако е налице такава промяна дали няма да се наложи и нов прочит на тази дерогация, която този проект получи!”, обясни Теменужка Петкова. Според нея основният дебат по отношение на тези промени, които предлага ЕК, ще бъде свързан с това необходимо ли е да се направи оценка на въздействието на тези промени в директивата. ЕК счита, че такива промени не трябва да се правят. Все пак енергийният министър изрази личното си мнение, че би било по-добре да се направи такава оценка, тъй като тези промени засягат всички газопроводи. Тя подчерта, че се говори за пръв път за междусистемни връзки с трети страни. Досега такава регулация не е имало и винаги се е поставял въпросът какво ще се случи, ако се изгражда такава междусистемна връзка с друга държава, която не е член на ЕС. „Ако се достигне до такива общи правила смятам, че ще бъде добре от гледна точка на това, че ще има наистина яснота и правни гаранции!”, заяви Теменужка Петкова.
„Това би ли могло да доведе, ще звучи доста хипотетично, до възобновяване, продължаване на действията по „Южен поток”?”, попита водещата Илиана Беновска. Теменужка Петкова отговори, че е трудно да се прогнозира, но от първия прочит на предложените изменения в директивата става ясно, че по отношение на морските газопроводи се разширява необходимостта от прилагане на промените в тази директива, като изискванията засягат не само териториалните води, но и изключителната икономическа зона, която е далеч навътре в морската територия. „Това би поставило много по-високи изисквания към реализацията на подобен газопровод!”, заяви тя.
Водещата постави въпроса няма ли опасност „Турски поток” да се реализира и ние да купуваме газ от Турция на много по-висока цена, отколкото сме го правили от Русия. Теменужка Петкова отговори, че за нас е важно да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа. „Ние хубаво си го пазим, ама може някой да не ни го иска вече!”, отбеляза водещата. Енергийният министър отговори, че не смята така. Тя обясни, че през юни е подписана пътна карта с „Газпром”, която е свързана с възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България. Тази пътна карта съдържа определени акценти, върху които се работи, като всички действия в рамките на тази пътна карта са съобразени изцяло с изискванията на ЕС. „Така че аз смятам, че има доста широко поле за взаимодействие и ние ще направим всичко необходимо така, че България да запази своето място на газовата карта на Европа!”, категорична бе Петкова.
Готовността ни за зимния сезон
„Готови ли сме за зимата, студеният резерв в каква кондиция е?”, попита водещата Илиана Беновска. Теменужка Петкова отговори, че имаме пълна готовност. Тя обясни, че МЕ за трета поредна година прави проверка на електроразпределителните предприятия и на ЕСО. За първи път тази година е направена проверка на всички предприятия, които имат ангажимента да осигурят студения резерв, както и на всички предприятия, които имат ангажимент по Наредба 11 да съхраняват на склад определено количество въглища. Проверката е показала, че всички предприятия, които имат подобни ангажименти, ги изпълняват.
Предстоящата продажба на ЧЕЗ
„Предстои може би да се реализира сделката по продажбата на ЧЕЗ. Винаги обаче е стояла тази продажба през призмата на това кого ще изберат чехите и ние само да го одобрим. Това мислите ли, че е продуктивно за България?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че това е процедура, която се провежда от чешката държава. „Но българската държава, тъй като става въпрос за активи, които са на наша територия и са свързани с нашата национална сигурност, така че чешката държава който и да избере за купувач, той ще трябва да бъде одобрен и от българските власти. Ако не отговаря на определени условия можем да не го одобрим. КЕВР трябва да се произнесе, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, предстои след това преглед и в България, който трябва да гарантира нашата енергийна сигурност, това за нас е най-важното!”, завърши Теменужка Петкова  разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 12 ноември 2017 г.