Татко кмет (БСП) на Батак позлати сина си с 580 000 лева от обществени поръчки

Как синът на един кмет на 21 години се превръща в успешен бизнесмен, който печели различни обществени поръчки за канализация, тротоари, подпорни стени, почистване на сняг?

На 21 години Крум Паунов започва мащабен бизнес - строи подпорни стени, чисти сняг, обслужва горски стопанства. Петър Паунов признава, но се оправдава,  че тогава все още нямало закон за конфликт на интереси.
Как синът на един кмет на 21 години се превръща в успешен бизнесмен, който печели различни обществени поръчки за канализация, тротоари, подпорни стени, почистване на сняг?
Когато не играе директно на общински търгове, синът пак прибира държавни пари - фирмите победители пазаруват (доброволно) от него бетон и други строителни материали. В Батак
всички познават и говорят за печелившата фамилия Паунови.
Петър Паунов е кмет четвърти мандат от БСП. Три години след началото на първия му мандат - през 2003 г., синът Крум Паунов се събужда на 21 години като строителен предприемач.
В понеделник, 30 октомври 2017 г., бащата се събуди като подсъдим заради имот край красивия язовир "Батак". Той е променил собствеността на поземлен имот, който бил собственост на земеделското министерство, в общинска собственост и го продал на трето лице. Любопитно е обяснението, което Петър Паунов дава за купувача на земята - "една жена от Пазарджик, която не познавам и не помня името ѝ". Тази фатална непозната обаче може да му осигури 8 години
затвор.
Какво се случва в Батак през тези години, в които бащата управлява, а синът ударно строи в общината?
В близкия град Ихтиман е регистрирано дружеството "Престиж - Паунов" ЕООД. Негов едноличен собственик е Васка Паунова, съпругата на кмета. Като управител на фирмата в Търговския регистър е посочен синът Крум Петров Паунов. От справка за капиталовите разходи на общината до края на 2006 г. става ясно, че "Престиж - Паунов" ЕООД е изпълнител на общо 6 обществени поръчки за около 249 хил. лева.
През 2006 г. фирмата е договорила с община Батак и е извършила изграждане на канализация и тротоари на две улици в градчето, направила е козирка на входа на сградата на кметството, изградила е подпорна стена при училище "Отец Пайсий", ремонтирала е ул. "Стефан Караджа", издигнала е подпорна стена на Стара река, укрепила е свлачище на гробищния парк в с. Фотиново.
С всеки нов мандат на кмета Паунов бизнесът на "Престиж - Паунов" ЕООД ударно се разширява и то печели конкурси и изпълнява обществени поръчки, възлагани от две държавни горски стопанства - "Батак" и "Беглика", през 2012-2016 г.
Става дума за изграждане на база за интензивно стопанисване на дивеч в горско стопанство "Беглика" през 2012 г. на стойност 204 490 лв. и договор с горско стопанство "Батак" от 2016 г. за 37 439 лв. за поддръжка, текущ ремонт на съществуващи горски пътища, както и строителство на временни горски пътища, осигуряващи достъп до обектите, включени за ползване на територията на горското стопанство през 2015 и 2016 г.
Пред "24 часа" кметът на Батак Петър Паунов не отрече, че фирмата, управлявана от сина му, е изпълнявала обществени поръчки, възлагани от общината.
"За това има отдавна известни и общодостъпни документи", заяви Паунов.
Той обаче е категоричен, че по никакъв начин не е нарушил закона и не е ощетил община Батак.
"Фирма "Престиж - Паунов" е сключвала и изпълнявала договори на общината след спечелени конкурси до 2006 г., когато в страната няма закон за конфликт на интереси. Този закон беше приет и влезе в сила две години по-късно. Оттогава фирмата, управлявана от сина ми, дори не е кандидатствала и не е изпълнявала проекти, възлагани от общината. За това има документи", каза Петър Паунов.
Той категорично отрече след приемането на закона за конфликт на интереси фирмата на съпругата и сина му дори да е била подизпълнител на общински търгове.
Любопитна позиция - фирмите на сина печелят поръчки, но тъй като няма закон - това е морално и нормално.
Според местни хора обаче през 2008 г., когато законът за конфликт на интереси вече е приет, фирмата на кметския син е получила 90 000 лева за зимно снегопочистване на пътищата на територията на община Батак. Кметът Паунов твърди, че зимното поддържане в община Батак от 2004 г. се изпълнява от една пазарджишка фирма - "Еко-Хидро", специализирана и изпълняваща подобна дейност и в други общини.
"На всички обявявани от община Батак конкурси за зимно поддържане се е явявала единствено тази фирма. Други желаещи никога не е имало, защото пътищата в общината се превръщат в изключително тежка за поддържане територия", обясни кметът.
Той призна, че все пак фирми, изпълняващи договори с общината, са били търговски клиенти на "Престиж - Паунов" и са купували от фирмата бетон или други консумативи. Тези факти той научавал от сина си, който му споделял в лични разговори.
Според Паунов обаче това не означавало, че управляваното от сина му дружество има отношение към изпълнението на общински поръчки.
"Няма как аз като кмет на Батак да въздействам на държавните горски стопанства да сключат договори с фирмата на сина ми. Та това са държавни търговски дружества, които нямат нищо общо по каквато и да е линия с администрацията на общината. Там си имат ръководства и управления, определени, назначени и контролирани от областни дирекции и министерство", коментира кметът договорите на "Престиж - Паунов" с горските стопанства.
Управителят на частното дружество и син на кмета на Батак - Крум Паунов, обясни, че договорите с община Батак са изпълнявани след участие в конкурси и обектите са били предавани в срок.
Същото се отнасяло и за двата договора с горските стопанства "Батак" и "Беглика". Те били спечелени в рамките на 5 г. след явяване на конкурси, в които участвали и други кандидати.
Според Паунов-син неговата фирма печелела заради най-добри критерии, които покриват изискванията на възложителя.
35-годишният мъж отрече неговият баща да има каквото и да било отношение към сключването на тези договори.
" Не знам дали е важно, но ние сме единствената фирма, оперираща в община Батак, която разполага с необходимата техника и покрива изискванията за изпълнение на поръчките на горските дружества. Впоследствие съжалявах, когато започнахме да изпълняваме договора за поддръжка на горските пътища на територията на ГС "Батак". Работата беше изключително трудна, на тежки горски терени. Имаше моменти, когато дори техниката не издържаше и трябваше да вложим средства за извънредни ремонти. Парите по този договор дори не бяха усвоени 100%, защото горското стопанство се сдоби със своя техника и само̀ започна да поддържа планинските си пътища", обясни Крум Паунов.
Преди дни окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на Батак Петър Паунов за превишаване на права, с което е ощетил държавата с 2400 лв. в полза на общината и на трето лице. Става дума за продажбата на част от държавен имот - 100 кв. метра, след решение на общинския съвет в Батак. През 2014 г. районният съд в Пещера е обявил поземлен имот край яз. "Батак" за държавен, но баташкият общински съвет го е преобразувал на частен общински и е възложил на кмета да го продаде, което е станало в края на 2015 г. за 2400 лв.
"Бях изненадан от повдигнатите към мен обвинения от прокуратурата. Всичко, което съм направил, е по решение на общинския съвет, което аз съм длъжен да изпълня по закон", лаконичен е кметът на Батак.

Източник: 24 часа